Izrael: Kosovo otvorilo ambasadu u Al-Qudsu

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je zvanično otvorena Ambasada Kosova u Al-Qudsu (Jerusalem).

Iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore naglašeno je da je Ambasada Kosova u Izraelu, sa sjedištem u Al-Qudsu, otvorena “na osnovu Vašingtonskog sporazuma od 4. septembra 2020. godine, kojim je formalizovano uzajamno priznavanje između Republike Kosovo i države Izrael i posvećenosti Vlade Kosova izraelskoj vladi i američkoj administraciji i preduzetim radnjama od 1. februara”.

Tokom ceremonije uspostavljanja diplomatskih odnosa 1. februara 2021. godine, ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi otkrio je ploču ambasade Republike Kosovo u Al-Qudsu.

“Zbog nemogućnosti da predstavnici države Kosovo budu prisutni u Al-Qudsu zbog pandemije, Ministarstvo spoljnih poslova naložilo je otpravniku poslova u Izraelu da ploču koju je otkrio ministar Aškenazi zajedno sa državnom zastavom postavi na zgradi Ambasade Kosova u Al-Qudsu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postavljanje državne ploče i zastave u Ambasadi Kosova u Izraelu odražava posvećenost Vlade Kosova da ispuni obavezu koja je preuzeta da uspostavi diplomatsku misiju u Al-Qudsu.

Na kraju iz ministarstva ističu da će Ambasada Republike Kosovo u Al-Qudsu biti snažno posvećena povećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova.

BHRT