Izložba meda kraljevskog grada Jajca

Podijeli članak:

Izložba meda kraljevskog grada Jajca održati će se u srijedu, 19. listopada, na lokaciji izložbeno-prodajnih kućica na platou iznad Vodopada Plive.

Kako je navedeno u najavi događaja, ova izložba rezultat je dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid Association i Općina Jajce realiziraju u suradnji s Udrugom/Udruženjem pčelara “Propolis” i “Roj”.

Na izložbi meda predstavit će se mladi pčelari i pčelari profesionalci, a cilj je upoznavanje lokalnog stanovništva s pčelarima i prezentacija proizvoda od meda, te ukazivanje na važnost pčela u prirodi.

Izložba će početi u 10 sati mednim doručkom i prezentacijom proizvoda, a posjetitelji će imati priliku probati med s područja općine Jajce, kao i kupiti med pod jedinstvenim logom “Med kraljevskog grada Jajca”.

“Svaki prodajni med pod ovim logom posjeduje fizikalno-kemijsku analizu meda koja dokazuje njegov kvalitetu, a ujedno krajnjem potrošaču daje i sigurnost prilikom kupovine da se zaista radi o pravom i prirodnom medu, što je ujedno i cilj ovoga projekta” najavili su organizatori.

Kroz projekt “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo” do sada je socio-ekonomski osnaženo 11 pčelara kroz donacije start-up opreme, kao i dva pčelarska udruženja kroz donaciju procesnih mašina za proizvodnju satnih osnova kao i punjenje i pakovanje meda što je, potkraj prošle godine, rezultiralo i otvaranjem Pčelarskog centra.

 

 

(Fena/Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...