Izetbegović: To nije bio nesretni sukob, to je bila agresija na BiH, genocid, etničko čišćenje…

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA BiH, rekao je danas nakon 25. kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Kamičani kod Prijedora, da svi znaju da je u Krajini počinjen genocid jednak onome koji je počinjen u Podrinju, samo što je u Srebrenici to pred kraj bilo intenzivnije, a ovdje se to proteglo kroz godine, ali su rezultati isti.

Rekao je da je srpska strana činila “agresiju na BiH, genocid u BiH, etnička čišćenja, užasne zločine”, dodajući da su to uvijek pojedinci, ali su pojedinci na srpskoj strani bili kompletan establišment: politički, vjerski, intelektualni, hiljade spremnih da počine zločin nad komšijama.

“Mi toga moramo biti svjesni. Dobro je govoriti o procesu pomirenja, o praštanju, ali prije toga treba govoriti o svijesti o onome šta se tu desilo i o snazi koju Bošnjaci moraju imati da im se takve stvari ne bi ponovile. Ako budu slabi, podijeljeni, ako među njima bude puno onih koji imaju podanički refleks, mogu nam se ponoviti ovakve stvari kakve smo prije par decenija doživjeli”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da ne smiju dopustiti da se relativizira ono što se desilo.

“Šehidska krv i istina će očuvati BiH od ponovnog stvaranja nekakvih srpskih svjetova, podjela u BiH, podjela zemlje, nipošto dozvoliti da se relativiziraju istine o agresiji, genocidu, da se izjednačavaju strane, da se priča o nekakvom nesretnom sukobu, to nije bio nesretni sukob, to je bila agresija na BiH, genocid, etničko čišćenje”, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja novinara o “srpskom svijetu” rekao je da je to drugo ime za “veliku Srbiju”.

BHRT