Izetbegović: NiP je pomogao HDZ-u da osvoji načelničko mjesto u Novom Travniku i malo je nedostajalo da se to desi i u Jajcu

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović prokomentirao je aktuelni izbor gradonačelnika Mostara te se osvrnuo i na preporuku OHR-a da se gradonačelnik Mostara bira tajnim glasanjem.

– Koliko znam, a znam dovoljno, iza odluke OHR-a stoji određeni broj ambasadora PIC-a. Reagovali su munjevito suprotstavljajući se volji kompletnog Gradskog vijeća Mostara. OHR, navodno, štiti Statut Grada Mostara, koji propisuje tajno glasanje. Štiti ga od vijećnika koji donose i mijenjaju Statut i koji su se odlučili za transparentan proces?! Svi u Vijeću žele javno glasanje kako bi se izbjegao scenarij od prije 12 godina, kada je na volšeban način pobijedio kandidat HDZ-a. OHR ponovo insistira na tajnom glasanju, koje otvara prostor manipulacijama i kupovinama glasova. O razlozima za ovakvo postupanje možemo samo nagađati. Pretpostavljam da se proces želi vratiti na sami početak i ponovo stvoriti šansa da Irma Baralija bude izabrana za gradonačelnicu, iako je izborni rezultat “Koalicije za Mostar” i dr. Zlatka Guzina skoro četiri puta bolji – rekao je Izetbegović za “Faktor”.

Na pitanje kako gleda na poruke iz Bh. bloka, a posebno SDP-a, da nikada neće sa SDA u koaliciju u Mostaru, Izetbegović je kazao da je u Mostaru nemoguće uspostaviti vlast bez šire koalicije.

– U Mostaru moraju svi koalirati, sve bošnjačke, ljevičarske, bosanske i hrvatske stranke. Jer, one predstavljaju volju Mostaraca, a za funkcioniranje grada je potreban dogovor, često i dvotrećinski. Nadam se da će SDP izmijeniti stav o dr. Guzinu kad je u pitanju Mostar i o SDA kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, a naročito Republika Srpska. Jer taj odnos je pogrešan i štetan. Ukoliko on ostane ovakav kakav je već godinama, SDA će znati odgovoriti – dodao je lider SDA.

Odnosi prema BiH

Izetbegović je negirao informacije kako on lično vodi pregovore u ime “Koalicije za Mostar” s Draganom Čovićem i HDZ-om.

– To su budalaštine koje ne zavređuju odgovor. Nikada ništa o Mostaru neće biti dogovoreno niti dogovarano mimo Mostaraca. Najbolji demanti jeste naše insistiranje na javnom glasanju, tada će biti potpuno jasno ko je podržao HDZ i Dragana Čovića. A podržat će ih, sve je jasnije, Bh. blok svojim neglasanjem za izvanrednog kandidata, istinskog Mostarca, dr. Guzina.

Sve vrijeme je, kako to narod kaže, “povika na vuka”, a lisice se spremaju da “meso odnesu”. Heterogeni blok ljevičara i bivših esdeaovaca se, ustvari, približava i nudi HDZ-u i pri tome diže dreku na SDA. Cilj im je proizvesti totalnu nesaradnju i definitivno udaljavanje SDA i HDZ-a, mene i Čovića. A onda će sebe ponuditi Čoviću i HDZ-u. Konaković je izjavio da “Hrvati imaju pravo izabrati svoga člana Predsjedništva BiH”, Boška Ćavar iz Naše stranke je tu izjavu pojačala uvredama upućenim Komšiću. Konakovićev NiP je pomogao HDZ-u da osvoji načelničko mjesto u Novom Travniku i malo je nedostajalo da se to desi i u Jajcu. SDP-ov povjerenik je pomagao SNSD-u u Srebrenici, NiP-ov Fikretu Abdiću u Kladuši. I dok SDA stječe neprijatelje braneći BiH u borbi s Beogradom, Zagrebom, Rusijom, HDZ-om i SNSD-om, “fina gradska raja” širi koalicioni kapacitet otvarajući se prema HDZ-u, SNSD-u, Abdiću, Kukiću i priprema se za 2022. Eventualna pobjeda HDZ-ovog kandidata u Mostaru, bez obzira na spinove, pojašnjenja, napade na SDA, definitivno će ocrtati fizionomiju ove politike i ovakvog odnosa prema BiH – rekao je Izetbegović.

 

 

(avaz)

 

Jedini način je da napadnu SDA

– Naravno, svako ima pravo da pravi i učestvuje u koalicijama, ali neka ne obmanjuju javnost tezom kako ne žele s “nacionalnim strankama”. Žele itekako, a jedini način je da napadnu SDA. Jer, tamo gdje vladaju HDZ i SNSD, nikad kao multietničke stranke nisu uspjeli prodrijeti – rekao je Izetbegović.