Jajce Online
DRUŠTVO

Ivana Marić: Krenuo je lov na vještice

Politička analitičarka Ivana Marić govori o prijetnjama kojima je izložena na društvenim mrežama, verbalnom nasilju i prijetnjam apo život. Zbog tih poruka podnijela je prijavu policiji. Ukazuje da je važno da progovorimo o ovim temama, o online nasilju, govoru mržnje i generalno nedostatku komunikacije u našem društvu.

Prošle sedmice Ivana je bila u Federalna Uprava Policije gdje je predala prijavu protiv Harisa Zahiragića, zastupnika SDA u skupštini Kantona Sarajevo.

“Naime, on je na svojoj FB stranici, svojim tumačenjem i stavljanjem u pogrešan kontekst onoga što smo rekli Jasmila Zbanic, Jasminko Halilovic, Srdjan Puhalo i ja, podstakao svoje pratioce da iznesu salvu uvreda i prijetnji na naš račun. Prijavu sam podnijela i protiv svih osoba koje su na tu njegovu objavu vrijeđali i prijetili da će ugroziti našu sigurnost, pa čak i život. Tom prilikom sam prijavila i Faruka Kapidžića dia, bivšeg SDA ministra u Vladi Kantona sarajevo, koji je iz konteksta izvukao moj komentar na jednu sliku i stavio ga kao opis uz sliku zapaljene svete knjige Kurana i time aludirao da sam fašista i islamofob”, objavila je Ivana na svom Facebook profilu.

PROČITAJTE JOŠ:   Objavljena lista najgorih imena za bebe, u samom vrhu tri koja su popularna u BiH

Ivana kaže da je došlo do devijacije u kompletnoj javnosti, a društvene mreže dale su mogućnost svima da iznesu svoje stavove, ali to je zloupotrijebljeno.

“Društvene mreže postale su sredstvo za ušukivanje ljudi, one su postale legitimno sredstvo političkih stranaka da se organiziraju hajke na određene neistomišljenike, da se baci prvi kamen i onda se svojim pratiocima prepusti da oni dalje bacaju kamenje. Oni ispričaju svoju verziju priče koja je obično potpuno iskrivljena i koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa onim što je ta osoba rekla ili uradila i onda to izazove salvu drugih uvreda, problem je što to ugrožava ne samo demokratiju, već i sigurnost građana”, rekla je za BUKU Ivana Marić.

PROČITAJTE JOŠ:   Indira Bajramović: Romkinje u BiH su dobile svoj glas

Cijeli razgovor sa Ivanom poslušajte u Buka podcastu:

Povezane vijesti

Čak 18 posto osoba starosti od 25 do 49 godina izvan radne snage

admin

Danas je 22 godišnjica smrti junaka čiji proizvod je alternativa gasu

admin

Sabit Iztarčina: Ako budemo na izborima birali iste, nije do njih, do nas je

admin