Isprobajte idealnu dijetu sa jagodama

Podijeli članak:

Proljeće je idealna sezona za promjene. Tako da ako ste odlučni da započnete novu dijetu, ovo je pravi period, budući da je u ponudi izobilje namirnica. A ljubitelje bobičastog voća mogla bi da oduševi i ova dijeta koja se temelji na povećanom unosu jagoda. Naime, 100 grama jagoda ima tridesetak kalorija, što ga čini idealnim voćem.

https://cd72d2c420c133732c181d6e99357c10.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

U skopu ove dijete se preporučuje da se jagode uključe u svaki obrok da bi se osigurao željeni gubitak kilograma, ali i dovoljno energije tokom dana.

Preporuka je da se započne dan sa 300 grama jagoda za doručak, a ista količina se konzumira i za desert nakon ručka. Međuobrok, takođe, uključuje porciju jagoda, a za večeru se preporučuje 500 grama jagoda i jogurt sa smanjenim udjelom mliječne masti prije spavanja.

Osim jagoda, od voća tokom dana može da se pojede i pola banane. Ovakav model ishrane fokusiran je na pogodnosti koje pruža povećana konzumacija jagoda, ali u okviru načela pravilne ishrane, koji zagovaraju unos raznolikih namirnica iz svih grupa.

Imajte na umu da povećani unos jagoda podstiče detoksikaciju organizma i gubitak 2 do 3 kg u nedjelju dana. Prehrambena vlakna poboljšaće probavu, a mnoštvo fitohemikalija osiguraće antioksidativni učinak koji će povoljno da djeluje na imunitet i svjež izgled kože.

Osim toga, imajte na umu i da je dijeta siromašna nekim važnim nutrijentima kao što su proteini i masti, zato se ne preporučuje da se sprovodi duže od nekoliko dana.

I naravno, ako vaš ljekar podržava vašu odluku da krenete sa dijetom, potražite pomoć stručnjaka u ispravnom pridržavanju plana kako bi bili sigurni da ispunjavate svoje potrebe za hranjivim materijama i lakše pratili napredak.

Primjer jelovnika

Doručak: kafa ili čaj sa kašičicom šećera, 350 grama jagoda, posni sir

Međuobrok: mali sendvič (integralno pecivo, sir, pileći ili ćureći narezak) sa činijom svježeg povrća

Ručak: bistra povrtna supa, salata od povrća, sa limunovim sokom i 1 kašičicom biljnog ulja, 350 grama jagoda, čaša bijelog vina

Međuobrok: 350 grama jagoda sa kašičicom šećera ili pekmeza od jagoda

Večera: 500 grama jagoda sa grilovanim tofuom

(NovostiMagazin)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...