Ispovijest Jajčanina: Kako sam se zaposlio u Njemačkoj

Podijeli članak:

Tema odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine nažalost nije ništa novo, pogotovo u zadnjih par godina kada predstavlja jednu od najaktuelnijih tema i problem za koji se ne nude efikasna rješenja od strane relevantnih institucija. Najveći problem, kako mnogi ističu, jesu (ne)uslovi za život i rad.

Objavljena mnoga istraživanja ukazuju na to da su nezaposlenost, neadekvatan obrazovni sustav, deprimirajuća politička situacija, besperspektivnost budućnosti neki od najvećih uzroka trenda masovnog odlaska iz BiH u razvijene zemlje, poput Njemačke.

Koliko je situacija dramatična govori još jedan podatak Agencije – samo u periodu od 7 godina, od 2013. do 2020. godine, u Njemačku je otišlo raditi 5.858 medicinskih radnika i njegovatelja!

Jedan od njih je i Ademir Ado Sefer i njegova supruga Irena Volak Sefer, specijalista urgentne medicine koji su napustili Jajce i otišli za boljim životom u Njemačku. Oko papirologije vezane za dobivanja Deficitbesheida, te selidbe, pomogli su mi njihovi dugogodišnji prijatelji iz Jajca, koje žive i rade u Oberhausenu SR Njemačka, već duži niz godina.

U nastavku vam donosimo ispovijest našeg sugrađanina Ademira Ade Sefera:

Poštovane kolege,

proteklih dana čitam puno u komentarima, kako su pojedine kolege, došle u Njemačku raditi kao zdravstveni radnici preko raznih agencija, te da nemaju baš dobra iskustva, tj. da nije ispoštovano ono što je dogovoreno prije dolaska u Njemačku na rad.

U par rečenica napisat ću vam svoje iskustvo oko dolaska i početka rada.

Naime, u februaru prošle godine aplicirao sam na radno mjesto fizioterapeuta u Grupaciji “Contilia” Reha und Therapy (direktni poslodavac). Nakon par dana dobio sam odgovor od strane iste, da mi je aplikacija prihvaćena, te da žele obaviti razgovor sa mnom preko skype. Ja sam odmah rekao da moja diploma još nije priznata u Njemačkoj, te da imam Defizitbescheid (Bezirkregierung Münster).

 

Herr Lehmann, direktor mi je rekao da to nije problem, te da će me firma poslati da odslušam seminar u trajanju od 4 mjeseca u gradu Hernee, na medicinskom institutu “Mibeg”. Prihavtio sam odmah uslove koje mi je direktor ponudio, uz moj zahtjev da mi nađu stan, i posao za suprugu, koja je također zdravstveni radnik, jer dolazim s porodicom. Ubrzo nakon razgovora, poslodavac nam je pronašao stan od 80 m², a udaljen je od posla 1,5 km.

Napominjem, da sam išao na spajanje, jer supruga i kćerka imaju EU pasoš, a ja imam bosanski. Tako da sam preskočio ambasadu u Sarajevu, i famozni B1. Poslodavac se uvjerio da je moj njemački sasvim korektan za rad. Prilikom našeg dolaska u Njemačku, dočekao nas je gospodin Siniša Božić, koji radi već dugo u Contiliji, a isti je osmislio projekat, za dolazak zdravstvenih radnika van Njemačke.

Gospodin Božić u suradnji s gospođom Lange, koja mu asistira dogovorio nam je sve termine ( od prijave, te do kupovine namirnica), odnosno desna nam je ruka, ne samo meni i supruzi, nego i mnogim drugim kolegama s područja Balkana, koji rade u Contiliji.

Već dva mjeseca radim spomenutoj grupaciji, te bih svim kolegama kao što su: medicinske sestre, tehničari, pedijatrijske sestre, babice i fizioterapeuti, preporučio da se jave gospodinu Božiću, koji žele da rade i žive u Njemačkoj, a da je sve po zakonu, te da ni u čemu nisu zakinuti, znači da je ispoštovano ono sve što je dogovoreno.

Opet, napominjem da gospodin Božić ne radi ni za kakvu agenciji, te da nema veze ni s jednom, nego isključivo radi u Contiliji, a svima nama s Balkana je lakše ostvariti kontakt na našem jeziku s poslodavcem, znači pravi čovjek na pravom mjestu. Zato drage kolege slobodno aplicirajte za radno mjesto u Contiliji, jer ja sam vam napisao lično svoje iskustvo i nisam se pokajao.

Na kraju napominjem, da ovaj tekst nije nikakva reklama, te da ja nemam ama baš nikakve koristi od istoga, nego je samo prenošenje istine, jer žao mi je svih kolega koji su prevareni u startu.

Sretno svima! Veliki pozdrav od Ademira Ade Sefera.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...