Search
Close this search box.

Isplaćene prve jednokratne pomoći u Jajcu

Podijeli članak:

Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine prije nekog vremena donijele su preporuku da poslodavci svojim radnicima smiju isplatiti do kraja godine 1.080 KM pomoći a da taj iznos ne bude oporeziv. Ova isplata nije obavezna, već je dozvoljena kao mogućnost uz obavezu da takva isplata mora biti isplaćena odjednom

U budžetu nije planirano 1.080 KM

Sndikati policije, prosvjetnih radnika, državnih službenika i namještenika te zaposlenih u pravosuđu Srednjobosanskog kantona uputili su pismo Vladi SBK-a tražeći pregovore o povećanju osnovice plaća.

Istovremeno, zatražili su i isplatu 1.080 KM neoporezive pomoći, što je iznos aprilske prosječne plaće u FBiH, čiju je isplatu uredbom preporučila  Vlada FBiH. No, u Vladi SBK-a kažu da ta sredstva nisu planirana u budžetu.

U prilogu Federalne televizije, Hajrudin Alibašić, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika SBK-a. rekao je, da imaju saznanja da je Općina Jajca isplatila jednokratnu pomoć kao i da ima naznake, ako već i nisu isplatili, Šumsko- privredno društvo Srednjobosanske šume.

Kako smo nezvanični saznali jednokratnu pomoć dobili su uposlenici jedne javne ustanove u Jajcu. Iznos te jednokratne pomoći nije još uvijek poznat.

Isto tako i radnici iz zdravstvenog sektora očekuju  da dobiju pomoć, jer ona im je izostala za vrijeme korone, a najviše su se žrtvovali za naše sugrađane.

Također, pojedina poduzeća su izišla u susret i isplatili su jednokratnu pomoć.

Simbolična pomoć

Jednokratnu pomoć od 100 KM već je isplaćena penzionerima, zatim boračkim kategorijama i civilnim invalidima. U te tri populacije obuhvaćeno je više od 530.000 stanovnika. Za oko 70.000 njih, sa ukupno 100 KM, subvencioniramo račune za električnu energiju.

Jednokratnu pomoć od 100 KM dobit će oko 270.000 nezaposlenih osoba u Federaciji BiH.

Osim toga, u toku podjela paketa s osnovnim životnim namirnicama i higijenskim potrepštinama za 17.000 porodica širom FBiH.

S obzirom na to da mnogi građani svojim plaćama i mirovinama već odavno ne mogu pokriti troškove života, dodatnu glavobolju zadaju im najave novih poskupljenja, koja će, po svemu sudeći, obilježiti i jesen i zimu koje nam predstoje. A najviše ih pogađa povećanje cijena namirnica koje svakodnevno moraju kupovati, tako da je za mnoge odlazak u trgovinu, pekaru ili na tržnicu postao prava noćna mora.

Veliko je pitanje hoće li pomoć Vlade FBiH biti dovoljna da se preživi!? Zima dolazi i definitivno će za građane biti teška i neizvjesna, a biće pogotova za one građane sa malim primanjima…

 

 

 

(Jajce Online/federalna.ba)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...

Deficit javnih finansija u eurozoni iznosio je 516,3 milijarde eura ili 3,6 posto bruto...