Irak: Na protestima ubijeno dvoje demonstranata

Najmanje dvoje demonstranata, uključujući i dijete, ubijeni su tokom nereda koji su izbili na protestima koji se zbog izuzetno teške ekonomske situacije održavaju na sjeveru Iraka.

Neimenovani izvor javlja da su iračke snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante u selu Tekiye i distriktu Seyid Sadik.

U neredima u selu Tekiye život je izgubio jedan, a ranjeno je četvero demonstranata.

Uporedo s tim, u distriktu Seyid Sadik je ubijeno dijete.

Demonstranti su zapalili sjedište Kurdske demokratske partije u provinciji Halabya.

Institucije Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka nisu se zvanično očitovale o neredima koji su izbili tokom današnjih protesta.

Slini protesti i jučer su se održali u provinciji Sulaymaniyah, a tokom tih nereda život je također izgubilo dvoje demonstranata.

Jučer su demonstranti palili zgradu Patriotske unije Kurdistana, Kurdske demokratske partije, Kurdske islamske unije i Islamske grupe.

Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka poprište je duboke ekonomske krize i uposlenici javnog sektora u toj regiji plaće ne primaju još od aprila kada je zvanični Bagdad suspendirao isplate novca zbog spora o raspodjeli prihoda od nafte i carine.

Mjesečno administraciji sjeverne iračke regije treba 700 miliona dolara za isplatu dohodaka za 1,2 miliona javnih službenika.

BHRT