Investitor ‘odustao’ od gradnje mini hidroelektrana na Plivi

Firma “Bosnia Green Energy Project” povukla je zahtjev za izdavanje saglasnosti za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Plivi u Jajcu.

Obavijestili su Općinu Jajce kako su povukli zahtjev kod Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK s obzirom da su lokalni izbori završeni, a Općinsko vijeće u Jajcu neće biti skoro konstituisano.

Javna raspava u Općini Jajce bila je zakazan za 9. decembar. Brojna jajačka udruženja i aktivisti su zahtijevali obustavu postupka i odgađanje javne rasprave do konstituisanja vijeća.

“Kao što smo naveli u našem Pismu namjere, Bosnia Green Energy Project d.o.o. želi od samog početak, ideje ,zatim izrade projekte dokumentacije, pa do izgradnje hidroenergetskih postrojenja, probnog rada, korištenja i održavanja, biti u koordinaciji s lokalnom zajednicom i ne želi napraviti bilo koji potez bez saglasnosti i odobrenja iste. U tom smislu, Javnu raspravu treba otkazati. Kada se konstituiše Općinsko vijeće, te lokalna zajednica bude u mogućnosti, u punom kapacitetu u čestvovati u postupku, tada ćemo se ponovo Ministarstvu obratiti s novim zahtjevom”, rekao je direktor kompanije Mauhmed Šabić.

Ova kompanija trebala je izgraditi dvije mini hidroelektrane “Elektrobosna” i “Pijavice” snage po 1,5 MW.

 

 

(N1)