INTERVJU| Benjamin Halaba: Ponosimo se omladinskim pogonom našeg kluba

Rukometni klub Jajce osnovan je 1954. godine i jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u ovom gradu.

Iz godine u godinu bilježe odlične rezultate u Prvoj ligi BiH, ali zbog loše finansijske situacije nisu u mogućnosti da naprave veći iskorak. Klub je iznjedrio dosta dobrih igrača i trenera koji su predstavljali Jajce, druge klubove i razne reprezentacije.

Među njima su i reprezentativac BiH Marko Panić, Alen Kulenović, Marko Karaula, Mirza Haseljić, te brojni drugi iz plejade starijih igrača.

U razgovoru za naš portal prvi strateg RK Jajce Benjamin Halaba govorio je o trenutnom stanju u klubu, planovima za budućnost, omladinskom pogonu i drugim temama.

Da li ste zadovoljni s postignutim rezultatima klupske seniorske ekipe?

Za tekuću sezonu 2020/2021 u rezultatskom smislu plan Kluba je plasman među prve 3 – 4 ekipe, što je trenutno i realno naš krajnji domet za ovu sezonu, s obzirom da su dvije prvoplasirane ekipe prije početka sezone osigurale igrački potencijal i potrebnu finansijsku konstrukciju, te spremne krenule u prvenstvo i od prvog kola najavile borbu za osvajanje prve pozicije koja vodi u Premijer ligu BiH.

Kada u ekipi imate mlade ljude koji vrijedno treniraju, pozitivnu atmosferu u kolektivu punu  povjerenja i međusobne podrške, ostvarenim rezultatima i plasmanom čovjek mora biti ne samo zadovoljan nego i sretan s obzirom na sve otežavajuće okolnosti koje nas prate.  Trenutno zauzimamo treću poziciju na tabeli koju ćemo, iskreno se nadamo i zadržati do kraja takmičarske sezone.

Na čemu treba najviše poraditi kako bi se poboljšao plasman kluba u budućnosti?

Za poboljšanje rezultata kluba u budućnosti, osim motivirajućeg rezultata koji smo napravili u ovoj sezoni u skladu sa trenutnim mogućnostima i pozitivne atmosfere u ekipi potrebno je da to “neko” prepozna kao sport, klub, ekipu u koju vrijedi uložiti dodatan napor i određena novčana sredstva kojim bi se naš klub vrlo brzo mogao upustiti u trku za ulazak u Premijer ligu BiH. Bez podrške lokalne uprave, javnih ustanova i preduzeća. poduzetnika, medija i drugih članova lokalne zajednice, bilo koji Klub da se samostalno  upusti u jedan takav projekat ravan je “samoubistvu” Kluba.

Najbolji primjer, kako jedan klub uz podršku lokalne zajednice uspijeva napraviti izuzetne sportske rezultate i ujediniti grad u istom cilju, su naši sportski prijatelji MRK “Sloga” i općina Gornji Vakuf-Uskoplje koji su za kratko vrijeme zajedno napravili jednu lijepu sportsku priču i već treću sezonu su stabilan premijerligaš.

Međutim, mi se ne predajemo – radimo, radit ćemo i dalje sa ciljem da se dokažemo zajednici da smo klub koji osim duge i svijetle tradicije, ima stabilnu sadašnjost, prespektivnu budućnosti i da se isplati investirati u razvoj i napredak kluba.

Omladinski pogon RK Jajce jako je uspješan. Koliko aktivno roditelji sudjeluju u treninzima i radu kluba?

Omladinski pogon našeg kluba je još jedna svijetla tačka kojom se ponosimo. Škola rukometa RK Jajce je od davnina poznata i prepoznata u rukometnom svijetu kao škola koja ostvaruje veoma dobre rezultate na ekipnim natjecanjima, ali koja daje i veoma dobre i perspektivne pojedince.

Trenutno radimo sa četiri muške selekcije i mini rukometnom selekcijom (igrači do 10 godina),  koji se natječu u Omladinskoj ligi našeg kantona.

Dolaskom u Klub, dijete besplatno dobije osnovnu klupsku opremu za treniranje, a u skladu sa mogućnostima periodično se obnavlja i kompletna oprema koju putem donacija sportskih prijatelja osigurava Klub. Treninge imaju srijedom i subotom, a dok se stvore uslovi za treninge vani uvest će se dodatni termini na stadionu Pijavice, tako da se aktivno i sadržajno radi na njihovom napredovanju, fizičkom razvoju i socijalizaciji.

Sa roditeljima naših članova trener mladih selekcija u redovnom je kontaku i dostupan za razgovor o svim pitanjima koja isti imaju u vezi svoje djece i njihovog boravka u klubu.

U vezi vašeg konkretnog pitanja, određeni broj roditelja dolazi i prati svoju djecu tokom trajanja treninga. Nama je veoma drago kad vidimo da je roditelju stalo da dijete bude u sportu i pri tom daje podršku svom djetetu. Takođe, kada idemo na gostovanja ti roditelji idu sa nama ili dođu u mjesto odigravanja utakmica, prate ekipu i navijaju za svoju djecu, što je takođe veoma pohvalno i poželjno, posebno kada su to djeci prve utakmice koje vječno ostaju u sjećanju.

Moramo istaći i da je određeni broj roditelja ponudio konkretnu podršku, usluge ili rješenja za neke situacije na čemu im se iskreno zahvaljujemo.

Kakve ste ciljeve zacrtali što se tiče razvoja kluba?

Klub je registrovan kao nevladino udruženje nastao dobrom voljom građana da egzistira u našem gradu u cilju sportskog razvoja mladih i natjecanja klupskih selekcija. Kao takav finansira se ograničenim sredstvima općinskog granta za sport, povremenim donacijama i članarinama prijatelja kluba, što uz još dosta napora i pojedinačnog angažmana članova kluba pokriva osnove troškove natjecanja i omogućava funkcionisanje kluba.

Naši strateški ciljevi za naredni period ogledaju se prevashodno i prioritetno u jačanju  kadrovskih kapaciteta Uprave kluba i stvaranju ambijenta i uslova za stabilno finansiranje što je osnovni uslov za ispunjenje svih drugih ciljeva.

Sportski ciljevi su nastavak serije dobrih rezultata seniorske selekcije,  kvalitet rada sa mladim selekcijama unaprijediti osiguranjem potrebnih rekvizita za poboljšanje trenažnog procesa, kao i edukacija trenerskog kadra.

Prvi potez u smislu profesionalizacije i standardizacije procedura u odnosima klub-igrač i  klub-klub uradili smo nedavno kada smo uradili transfer našeg igrača Antonia Radića u RK Metković Mehanika, člana II Hrvatske lige o pravilima i procedurama IHF-a i EHF-a. Tom prilikom smo potpisali sporazum o sportskom partnerstvu dva kluba, a u cilju suradnje rukometnih škola i usavršavanja igrača, zatim razmjeni znanja i realizaciji zajedničkih   projekata, koji bi trebali u budućnosti podići kvalitet i poboljšati rezultate  rada oba oba kluba.

Pokrenuli ste kampanju kupovine članskih karti. Da li ste zadovoljni sa odzivom navijača?

S obzirom na dugu i bogatu tradiciju postojanja našeg kluba koji je uvijek imao svoju vjernu publiku i podršku sugrađana, Članske karte koje naš klub daje u opticaj prvenstveno imaju za cilj da okupe i ujedine jajačku rukometnu porodicu pod imenom Rukometni klub Jajce simboličnim činom u vidu članske kartice. Većina naših vjernih sugrađana,  prijatelja i članova redovno se javlja i potrđuje svoje članstvo i vjernost klubu, a iz sezone u sezonu Klub prijatelja rukometnog kluba Jajce se širi i dobija nove članove.

Članska karta ima svoju finansijsku vrijednost i nama iznos prikupljen kupovinom pomaže da naš klub funkcioniše, ali puno je veća vrijednost kada znate da imate prijatelje širom svijeta koji na ovaj način iskazuju pripadnost i podršku omiljenom sportu i klubu.

Proteklu sezonu nismo ni štampali karte jer je u vrijeme pripreme za izdavanje karti proglašena pandemija virusa Corona i prekinuta su natjecanja u BiH, tako da nismo htjeli u vrijeme kada nemamo aktivnosti provoditi akciju za podršku.

Karte za ovu sezonu smo pripremili i pustili u opticaj bez određenog iznosa novčane vrijednosti, prepustili smo članovima da samo odrede iznos članarine. Na taj korak smo se odlučili zbog dužine trajanja mjera uzrokovanih virusom Corona zbog kojeg svi mi trpimo posljedice i na taj način želimo da zajedno sa krugom prijatelja kluba simbolično ”preguramo”ovaj za sve nas teški period.

Koristim priliku da se u ime kolektiva rukometnog kluba Jajce najsrdačnije zahvalim svim dosadašnjim članovima naše rukometne porodice i pozovem i druge koji to nisu,da pod sloganom ”Budi dio Tima” postanu dio rukometne porodice RK Jajce.

Što rukomet predstavlja u Vašem životu?

Ako nešto želite raditi iskreno, s ljubavlju, predano, kvalitetno, transparentno, onda vam ne preostaje baš puno vremena za druge stvari u životu. Vrijeme provedeno u klubu kao igrač ostavi duboko ukorijenjen trag u svakom rukometašu. Rukomet je gledaocu naizgled grub sport, međutim, to je jedan od najljepših sportova gdje igrač mora imati izražene vlastite motoričke sposobnosti, visok nivo fizičke snage i intelektualne sposobnosti, a onda to sve zajedno koristiti u timu zajedno sa saigračima u borbi za što bolji rezultat svoje ekipe.

Kakva je saradnja sa Sportskim savezom općine Jajce i drugim institucijama u Jajcu?

Rukometni klub Jajce od svog nastanka uvijek je bio aktivan član u lokalnoj zajednici, organima u čijem radu učestvuje ili aktivnostima koje organizuju druge organizacije i NVO.

S obzirom da smo aktivna članica SSOJ-e, član smo Upravnog odbora istog.

SSOJ još uvijek nema punu operativnost i mogućnost da značajnije utiče na kreiranje sportske politike u našoj općini, ali na dobrom je putu da u skorijoj budućnosti dobije status koji mu pripada.

Naročito dobru saradnju imamo sa sve četiri osnovne škole koje egzistiraju na području naše općine. Saradnja se odvija kroz učešće učenika u našem projektu ”Mini rukomet-djeci igra” i kroz našu školu rukometa čiji su polaznici đaci osnovnih škola.

Ministarstvo kulture i sporta SBK/KSB prepoznalo je i podržava rukometni klub kroz fnansijsku podršku projektima za rad sa mladim i natjecanju u I ligi FBiH.

Naravno, Javna ustanova Sport i rekreacija je neizostavan dio cjelokupnom funkcioniranju  kluba i potpora našim aktivnostima, kao i Dom zdravlja i Opća bolnica Jajce.

Pouzdanu i nesebičnu saradnju imamo sa našim planinarskim društvom ”Ćusine” koje nam je nebrojeno puta do sada izašlo u susret po pitanju smještaja i prevoza ekipe, ali i sa brojnim  drugim sportskim klubovima, NVO, ustanovama i institucijama u našem gradu sarađujemo uz dogovor i na obostrano zadovoljstvo.

Da li su na Klub uticale mjere uzrokovane pojavom virusa Corona?

Od kako se pojavio virus na našim prostorima na prvom mjestu je bila briga za očuvanje zdravlja naših igrača i članova Kluba. Do sada nismo imali slučajeva zaraze virusom Korona u klubu i nadamo se da će tako i ostati.

Naložene mjere u vezi sprečavanja širenja virusa u trećem mjesecu prošle godine prekinule su prvenstvo I Lige FBiH i Omladinske lige SBK/KSB tako da do početka osmog mjeseca nismo imali nikakvih aktivnosti što je u mnogome uticalo na trenažni proces i formu  ekipe.

Krajem devetog mjeseca počelo je natjecanje seniora uz rigorozne preventivne mjere koje sprovodi ekipa domaćin po pitanju dezinfekcije dvorane, mjerenja temperature igrača i službenih osoba, a posebno nam teško pada mjera zabrane prisustva publike u dvorani. Bilo je odgađanja utakmica zbog sumnji na prisustvo virusa kod igrača, naknadnog doigravanja, straha od infekcije, neizvjesnosti da li će se igrati naredna utakmica te da li će se sezona regularno privesti kraju, ali smo se prilagodili, stavili sigurnost igrača na prvo mjesto i uspješno okončali jesenji dio natjecanja.

Posljedice virusa Corona neizbježno su nas pogodile i po pitanju finansija, u dva navrata je smanjen iznos granta za sport općine Jajce – prvo u martu 2020. godine za 20%, da bi potom u desetom mjesecu ponovo bio umanjen za 25%, uz obrazloženje da je ostvaren pad prihoda u budžetu Općine. Takav razvoj sitacije otežao nam je tekuće funkcionisanje i održavanje natjecanja, a praktično onemogućio u realizaciji planiranih aktivnosti za  unapređenje kluba.

Iskreno se nadamo da ovakvo stanje neće još dugo trajati, da će se život vratiti u normalne tokove i da ćemo uskoro igrati utakmice pred publikom i sa navijačima na tribinama.

Na kraju, zahvaljujemo se redakciji portala ”Jajce-Online” na ustupljenom prostoru i nadamo se da će se međusobna saradnja nastaviti i proširiti i ubuduće.

 

(Jajce Online)