Institucije i znamenitosti u Jajcu, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru obojene u narandžastu boju

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

U Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu.

Danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće. Uspoređujući brojke od 2019. godine (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50%. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47%.

Zbog svega navedenog Institut za razvoj mladih KULT je u saradnji sa gradskim vlastima u Jajcu, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru osvijetlio najznačajnije institucije i znamenitosti u tim gradovima u narandžastu boju.

Iz Instituta su saopćili da je zadaća cjelokupne javnosti uključiti se prvenstveno u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprječavanje i adekvatno prijavljivanje nasilja kojem svjedočimo. Dodali su da nasilje nad mladim ženama i djevojčicama posebno ostavlja tešku traumu s kojom se suočavaju cijeli ostatak svog života.

 

(Jajce Online)