Inspektori KUIP-a KS počeli s mjerama privremene zabrane rada objekata

Sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izrekli su privremenu mjeru zabrane rada ugostiteljskom objektu na Ilidži u kojem je tokom proteklog vikenda zatečeno oko 300 gostiju bez poštovanja higijensko-epidemioloških mjera.

Ovim je počela primjena hitne mjere privremenog zatvaranja objekata u skladu sa dopunama Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo koje su na snagu stupile u petak, 24. septembra, saopšteno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Prema ovim dopunama Zakona, kod pojave prirodnih i drugih nesreća, epidemija i pandemija, ako se utvrdi da subjekt nadzora postupa u suprotnosti sa donesenim aktima, postupajući inspektor će zbog hitnosti postupka, a s ciljem zaštite zdravlja i života ljudi, zapisnički odmah izreći upravnu mjeru o privremenoj zabrani rada od 48 časova.

U ponovljenom slučaju kršenja navedenih odredaba privremena mjera zabrane rada izriče se na osam dana, a u svakom narednom, ponovljenom slučaju, od 15 dana.

Kršenje privremene mjere o zabrani rada predstavlja krivično djelo iz Krivičnog zakona Federacije BiH.

Na području Kantona Sarajevo tokom septembra sanitarni inspektori kantonalne Uprave za inspekcijske poslove izvršili su ukupno 306 inspekcijskih nadzora, te donijeli 129 rješenja sa korektivnim mjerama i jedno o privremenoj zabrani rada.

Za utvrđene nedostatke, od kojih je najčešći nenošenje ili nepravilno nošenje maski kupaca i putnika, kao i zaposlenih u subjektima koji su kontrolisani, odnosno nepoštovanje fizičke distance, te propisanog razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, izdato je 18 prekršajnih naloga u iznosu od 31.500 KM.

BHRT