Search
Close this search box.

Inkluzija u akciji, mladi iz BiH i Makedonije, usvojili novo znanje kroz umjetnički izraz

Podijeli članak:

U proteklim danima, Bosna i Hercegovina je bila domaćin inspirativnog online događaja koji je istakao ključne vrijednosti inkluzije, tolerancije i raznolikosti među mladima kroz projekt “Sportski Mostovi za Inkluziju Mladih”. Ovaj značajan događaj je rezultat partnerstva između Omladinskog Kluba “Dijamant” iz Jajca i Centra za Ruralni Razvoj – SEE iz Struge, Makedonija.

Glavni dio ovog događaja bio je predavanje koje je održala diplomirana ekonomistica Edita Humić na temu “Mladi za Inkluziju, Toleranciju i Raznolikost”. Ovo predavanje donijelo je obilje informacija o ključnim temama, naglašavajući njihovu vitalnu ulogu u uspješnoj regionalnoj saradnji mladih.

Inkluzija, prva tema predavanja, predstavljena je kao proces koji osigurava da svaki pojedinac, bez obzira na svoje osobine ili uvjerenja, bude uključen u društvene, ekonomske i obrazovne aktivnosti. Naglasak je stavljen na važnost osiguravanja jednakih mogućnosti za sve članove društva, bez obzira na njihovu različitost.

Raznolikost, kao druga ključna tema, istaknuta je kao bogatstvo koje doprinosi razvoju društva kroz miješanje ideja, perspektiva i kultura. Različitost se ne smije smatrati preprekom, već snagom koja obogaćuje naše zajednice.

Tolerancija, kao treći ključni element, definirana je kao sposobnost poštovanja i prihvaćanja različitosti. Kroz razumijevanje i poštovanje različitosti, mladi mogu graditi otvorenije i inkluzivnije društvo u kojem se svatko osjeća dobrodošlo i uvaženo.

Omladinski Klub “Dijamant” iz Jajca, zajedno sa svojim partnerom iz Makedonije, postigao je značajan napredak u promicanju ovih vrijednosti. Njihova posvećenost inkluziji, toleranciji i raznolikosti pokazuje put ka boljoj budućnosti, gdje će mladi biti glavni pokretači pozitivnih promjena u društvu.

Ovaj događaj je bio inspiracija za sve sudionike da se aktivno angažiraju u promicanju inkluzije, tolerancije i raznolikosti u njihovim zajednicama. Samo zajedno možemo izgraditi društvo u kojem se svaki pojedinac osjeća prihvaćeno i uvaženo, bez obzira na njihove različitosti.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....