Inicijativa za besplatno predškolsko obrazovanje za svu djecu Grada Mostara

Inicijativa građanki i građana Mostara (IGM) pripremila je inicijativu za besplatno predškolsko obrazovanja za svu djecu Grada Mostara, ali i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Inicijativa je upućena nositeljima vlasti u Gradu Mostaru i nositelje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“Svjesni činjenice o važnosti predškolskog obrazovanja, pokrenuta inicijativa ima za cilj skrenuti pažnju nositelja vlasti, kako gradskog, tako i kantonalnog nivoa, o jednakim mogućnostima za predškolsko obrazovanje za svu djecu bez obzira na materijalni status i mjesto stanovanja“, navodi se u saopćenju.

Kroz rad na terenu, žene iz IGM-a uvidjele su da postoji neusklađenost između obrazovanja kadra za predškolsko obrazovanje, tačnije prijeke potrebe za produkcijom kadra za rad u predškolskim obrazovnim ustanovama, te gorućim pitanjem – finansiranja predškolskih obrazovnih ustanova kako na gradskom, tako i na kantonalnom nivou.

Na ovaj način, žene, a u povodu 8. marta, nastoje skrenuti pažnju javnosti o krucijalnim temama za razvoj društva i jednakih mogućnosti predškolskog obrazovanja za svu djecu.​​​​​​​

“Pozivamo građanke i građane da 8. marta zajedno sa nama razgovaraju o važnosti predškolskog obrazovanja, problemu finansiranja, produkciji kadra, u Parku Zrinjevac u 11 sati, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka nadležnih epidemioloških službi“, istaknuto je.

BHRT