Informatičar u voćnjaku

Priče o mladim ljudima koji se vraćaju na selo sve su češće. Među onima koji je odlučio da se otisne u poljoprivredu je i magistar informatike Čedomir Radovanović iz Semberije.

[embedded content]

Nakon završenih studija, sa poslom u struci, vratio se u rodno selo i odlučio da na porodičnom imanju zasadi moderan voćnjak. Svoje znanje iz oblasti modernih tehnologija iskorištava za unapređenje proizvodnje, al ii pronalazak kupaca.

Kada je prije osam godina podigao zasade jagode, a potom i trešnje na porodičnom imanju u Velikoj Obarskoj, magistar informatike Čedomir Radovanović nije ni slutio da će mu to postati glavni izvor prihoda, a posao u struci samo dodatna zarada.

ČEDOMIR RADOVANOVIĆ, magistar informatike

Najprije ta neka zemlja koja je u porodičnom nasljedstvu stajala je neiskorištena, malo smo razmišljali čime bi mogli da se bavimo na toj zemlji a da nam ne trebaju posebni uslovi, jer smo kretali od nule, samo sa tom zemljom, pa smo krenuli od jagode, poslije smo se preorjentisali i za trešnju”

Kada je započinjao proizvodnju, cilj mu je bio da svoje znanje i moderne tehnologije iskoristi za unapređenje proizvodnje. Redovno se konsultuje sa stručnjacima, a process je maksimalno automatizovan.

ČEDOMIR RADOVANOVIĆ, magistar informatike

Sadnice smo uvozili iz EU, tako da možemo reći da je ovo neki malo moderniji način uzgoja trešnje u odnosu na primjere koji su godinama u eksploataciji. Svake godine pokušavam da razvijem i proširim taj posao što se tiče voćarstva, tako da informatika je i dalje posao sa kojim se bavim. Moje mišljenje je da se ne može baviti samo jednom strukom, ovo je posao koji se razvija”

Dok trešnju planiraju da izvoze, a kupce traže putem interneta, jagoda završava na semberskim trpezama, jer jagode Radovanovića imaju sigurne kupce. S obzirom da na selu i u voćnjaku uvijek ima posla, cijela porodica je uključena.

ČEDOMIR RADOVANOVIĆ, magistar informatike

Ovo je baš onako jedan mali porodični posao, da nismo svi uključeni ne bi mogli ni funkcionisati ni raditi, dogovorom u kući preuzimamo svoj dio posla”

Poljoprivreda i selo za Radovanoviće znače slobodu. Ta sloboda je plaćena mukotrpnim radom koji se ipak na kraju isplati, kaže za kraj Čedomir.

BHRT