Indonezija 13. januara počinje masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa

Indonezija će 13. januara započeti svoj nacionalni program masovnog vakcinisanja protiv COVID-19, saopštio je danas ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin, dok se četvrta najmnogoljudnija zemlja na svijetu bori s najgorim izbijanjem koronavirusa u jugoistočnoj Aziji.

Program će započeti u Džakarti, a predsjednik Joko Widodo trebao bi biti prvi koji će dobiti vakcinu, potvrdio je Budi.

Vlada je ranije saopćila kako bi 1,3 miliona zdravstvenih radnika trebalo biti među prvima koji će dobiti vakcine kineskog Sinovac Biotecha. Indonezija je dobila tri miliona doza vakcine Sinovac, nazvane CoronaVac.

“Nakon inokulacije zdravstvenih radnika, regionalni guverneri trebali bi se javiti kako bi dobili cjepivo kako bi stvorili povjerenje u zajednicu”, rekao je Budi.

Najava početka imunizacije dolazi prije nego što je državna agencija za hranu i lijekove (BPOM) izdala odobrenje za hitnu upotrebu vakcine.

BPOM je ranije objavio kako se nada da će se odobrenje za hitnu upotrebu vakcine dati nakon proučavanja privremenih podataka iz kliničkih ispitivanja u Indoneziji, Brazilu i Turskoj.

Sinovac, zajedno s indonezijskim državnim proizvođačem lijekova Bio Farma, nadgleda klinička ispitivanja u kasnoj fazi u provinciji Zapadna Java.

Rani rezultati ispitivanja u kasnoj fazi CoronaVac pokazali su da je bio učinkovit 91,25 posto, dok su istraživači u Brazilu rekli da je bio učinkovitiji od 50 posto, iako puni rezultati još nisu objavljeni.

Ministar Budi ranije je rekao da Indonezija mora vakcinisati 181,5 miliona ljudi ili otprilike 67 posto stanovništva, da bi postigla imunitet stada.

Vakcina će se davati ​​besplatno na cijelom arhipelagu, a očekuje se da će vakcinisanje trajati 15 mjeseci.

Bio Farma je od utorka poslala više od 760.000 doza vakcine Sinovac u 34 indonezijske provincije.

Indonezija je također osigurala preko 329 miliona doza vakcina COVID-19, ponajviše od Pfizera i njegovog partnera BioNTech, te AstraZenece.

BHRT