Incko traži od NSRS da oduzme priznanja Karadžiću, Krajišniku i Plavšić

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko uputio je pismo rukovodstvu Narodne Skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih klubova u Skupštini u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Incko u pismu napominje da je Narodna skupština RS, između ostalog, povelje dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje.

On je, između ostalog, upozorio da ovakvi postupci direktno povređuju i provociraju one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

Podsjetio je da je uklonjena ploča u Studentskom centru na Palama sa imenom Radovan Karadžića, te dodao da se time stvara izvanredna prilika da NSRS nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i usmjerenost prema budućnosti, time što će odati počast žrtvama i oduzeti povelju s odlikovanjima dodijeljenu Karadžiću, Krajišniku i Plavšić.

BHRT