Incko nakon odluke NSRS: Od kazne važnija promjena razmišljanja, ali postoji mogućnost sankcija

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odbacila zahtjev Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da povuče povelje osuđenicima za ratne zločine, na potezu je Valentin Incko. Ne isključuje mogućnost sankcija, ali kaže- nisu u prvom planu, i za sada će o svemu obavijestiti evropske zvaničnike. Milorad Dodik je nagovijestio da bi Republika Srpska mogla da odgovori na takvu vrstu odluke. Istovremeno, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država poručuju da odbacivanje Inckovog zahtjeva ugrožava mirnu budućnost BiH.

[embedded content]

Neka obavještava koga hoće, kaže Milorad Dodik na najavu Valentina Incka da će informisati evropskog šefa diplomatije Žozefa Borelja o odluci Narodne skupštine da odbaci njegov zahtjev za oduzimanjem povelja osuđenima za ratne zločine.

“Trenutak ukoliko on upotrebi bilo kakva svoja ovlaštenja koja nikada nisu bila zakonita će biti trenutak kada će RS donijeti svoje odluke. Tada mu neće pomoći ni Borelj pa neka izvoli”, kaže Dodik.

O kakvim odlukama je riječ Dodik nije govorio, ali je iz zaključaka Narodne skupštine jasno da se djelovanje visokog predstavnika smatra nezakonitim.

“Narodna skupština RS odbacuje bonska ovlaštenja i konstatuje da je VP izašao iz pravnog okvira svog djelovanja koji je utvrđen Aneksom 10 DS, jer je protivustavno i nezakonito i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja”, ističe Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Informisaću Brisel, sankcije nisu u prvom planu, rekao je visoki predstavnik uoči odluke Narodne skupštine da odbaci njegov zahtjev. Za Novu BH Incko je izjavio da je važnije da počne proces kod nekih Srba da razmišljaju drugačije o svojoj prošlosti.

“Oni su dobili moje pismo i na latinici i na ćirilici, sada mogu oni meni poslati odgovor i kad dobijemo odgovor ja ću sigurno izvjestiti visokog predstavnika, kao što sam rekao Borelja, i da vidimo šta će biti sljedeći korak. Mogućnosti sve postoje ali nisu u prvom planu. Sankcije nisu u prvom planu”, kaže Incko.

Svi klubovi poslanika stranaka iz RS u Narodnoj skupštini podržali su zaključke u vezi sa Inckovim pismom, ali nisu ih potpisali šefovi klubova SDS-a i PDP-a, niti su učestvovali u glasanju.

“S obzirom da nismo kao poslanici glasali u Skupštini o tim poveljama, smatrali smo da ne trebamo na taj način davati legitimitet tome, odnosno da pravimo grešku u koracima da se ide na ovaj način kako se do sada radilo i to je bio razlog zašto nismo htjeli da učestvujemo u glasanju”, ističe Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

“Smatramo da je bilo potpuno besmisleno da VP šlje pismo nakon pet godina NS. Mi u tome nismo učestvovali, nije bilo rasprave, nismo učestvovali u glasanju tako da je stav PDP-a poznat”, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Nametanje rješenja ili sankcija pokazalo bi da je BiH jedna vrsta kolonije što nije ni u Inckovom interesu, kaže poliitčki analitičar Velizar Antić. Inicijativu za razgovor o budućnosti BiH koju je usvojio parlament u Banjaluci smatra legitimnom koliko i zahtjeve za centralizacijom države. Ali su oni uslovljeni smišljenim ekstremnim reakcijama strana.

“To je klasično skretanje sa najznačajnijih tema gdje su katastrofalni rezultati vlasti u FBiH i RS, ekonomskih tema, pitanja korupcije, partokratije, iseljavanja građana sa ovih prostora, pitanje jako lošeg snalaženja vlasti oko korona pandemije”, ističe Antić.

Narodna skupština zatražila je od predsjednika RS da u roku od 30 dana formira pregovarački tim i forlmalno pozove Federaciju BiH na razgovore. Do sada za to nije bilo spremnosti.

BHRT