Search
Close this search box.

Imenovanje osuđenog penzionera za šefa kabineta Nenada Nešića nije bilo po zakonu!

Podijeli članak:

Prema nalazima Ureda za reviziju institucija BiH poslove sekretara Ministarstva sigurnosti BiH, funkcije koja je već duže upražnjena, obavlja osoba koja je putem ugovora o radu na određeno vrijeme angažirana kao šef kabineta-savjetnik ministra Nenada Nešića.

Ta osoba je Mlađan Božović, punac ministrovog brata Predraga Nešića, te bivši direktor Fonda za povratak BiH. Božović je, kako su naveli državni revizori u izvještaju o radu Ministarstva sigurnosti BiH za 2023. godinu, za šefa Nešićevog kabineta imenovan u januaru 2023., no u 2022. godini je stekao uslove za penziiju, te mu je isplaćena i otpremnina.

Ministrovo rješenje

Nešić je, kaže se u izvještaju revizora, donio rješenja o imenovanju Božovića pozivajući se na odredbe članka 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji definira opće uvjete za postavljenje državnog službenika.

-Da bi osoba bila postavljena na mjesto državnog službenika, između ostalih zadanih uvjeta, mora ispunjavati i uvjet da nije navršila zakonski propisanu starosnu dob za umirovljenje i da nije ostvarila pravo na osobnu mirovinu po bilo kojem osnovu (članak 22. tačka e) Zakona o državnoj službi u institucijama BiH). Iako savjetnici ministra nemaju status državnog službenika prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH, člankom 5. ovog Zakona je definirano koji članovi istog se primjenjuju na savjetnike prilikom njihovog upošljavanja, odnosno uspostavljanja radno pravnog statusa.

Foto: DNS
Nenad Nešić i Mlađan Božović

Navedeno ukazuje da postavljenje šefa kabineta-savjetnika ministra nije izvršeno u skladu s relevantnim odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH – konstatovali su revizori koji su osporili i činjenicu da je Božović, usput, i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

faksimil izvjestaja revizora o sefu kabineta Nesica
Faksimil izvještaja revizora o šefu kabineta Nešića

No, to nije sve. Božović je u decembru 2022. presudom Općinskog suda u Sarajevu, kako je tada saopćeno iz Tužilaštva KS pravosnažno osuđen zbog nasilničkog ponašanja na kaznu zatvora od 10 mjeseci u napomenu da se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od pravosnažnosti ne učini novo krivično djelo. Presuđen je za krivično djelo počinjeno u prostorijama Fonda za povratak bIH u maju 2015. godine.

Bio i kandidat za ministra

On je krajem 2019. godine bio Nešićev (DNS-ov) kandidat za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, tokom prestruktuiranja Vijeća ministara BiH. No, zbog protivljenja SDA, predsjednik DNS-a Nenad Nešić napravio je izmjene i za ministra je imenovan Miloš Lučić, brat Nešićevog kuma Mladena Lučića i tadašnjeg odbornika DNS-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža.

Nakon ovog neuspjeha, Božovića je Nešić u maju 2020. još dok je bio na čelu Puteva RS postavio za finansijskog direktora ovog entitetskog javnog peduzeća.

Miloša Lučića, kao što je poznato, SIPA je uhapsila u decembru 2022. Trenutno mu se sudi u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja i pronevjere. Tereti se da je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva, kao i za malverzacije oko nabavke goriva za službeno vozilo. Između ostalo je prisvojio i tablet Ministarstva.

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra...

Pjesma “Pluća su mi bolna”, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine,...

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u...