Jajce Online
MAGAZIN

Imate tanku i lomljivu kosu? Možda je vaša ishrana problem?

Ako primjećujete da vam kosa sve više opada i želite pronaći uzrok problema, stručnjaci predlažu da prvo analizirate svoju ishranu. Dok je gubitak kose neizbježan i javlja se kako starimo, ishrana siromašna proteinima može dovesti do slabe i lomljive kose.

“Proteini pomažu stanicama, uključujući onima koje čine našu kosu, da rastu. Bez proteina naša kosa puca i postaje tanka. Nedostatak proteina može uzrokovati gubitak kose jer je potreban za sintezu keratina. Keratin je jedinstveni protein koji se nalazi u našoj kosi, održava kosu zdravom i pomaže tijelu da dobije hranjive tvari koje su mu potrebne za održavanje zdrave kose”, objasnila je stručnjak za zdravlje kose, Ganima Abdula.

Budući da proteini čine cijelu strukturu kose, njihov nedostatak može uzrokovati gubitak kose.

“Neki ljudi su na dijetama pa ne unose dovoljno proteina, a to iscrpljuje zalihe proteina i dovodi do nedostatka hranjivih tvari i gubitka kose”, dodala je.

Kreatorka Kandida dijete, Lisa Ričards, kaže da na zdravlje kose i te kako utiču hranjive tvari koje unosimo.

“Kako starimo, moraćemo mijenjati ishranu jer se naše potrebe za hranjivim tvarima mijenjaju. Posebno se fokusirajte na jaja i mliječne proizvode koji obiluju biotinom, vitaminom B12, proteinima, cinkom i omega-6 masnim kiselinama. Tu su i sjemenke, orašasti plodovi, riba i slatki krompir, kao i jogurt, piletina, govedina i mahunarke”, nabraja Ričardsova.

Pojedinac obično treba najmanje 45 grama proteina svaki dan da bi mu kosa bila zdrava, ali to zavisi o tjelesnoj težini i režimu ishrane, piše “SheFinds”

 

 

(nezavisne)

Povezane vijesti

Dubioza Kolektiv poziva na ‘Desant na Jajce’

admin

Robotskim glasom prodavao odjeću

admin

Bila je jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije, a njena je smrt i nakon 46 godina veliki misterij

admin