Imamović: Lokalna podrška ključna za uspjeh Muzeja, u pripremi veliki broj projekata

Podijeli članak:

Jajce, jedan od najimpresivnijih kraljevskih gradova Bosne i Hercegovine, krije u sebi ne samo bogatu historiju već i Muzej II zasjedanja AVNOJ-a, mjesto koje privlači pažnju posjetitelja iz raznih krajeva svijeta. Ovaj muzej ne samo da čuva sjećanje na ključni događaj II zasjedanja AVNOJ-a nego i aktivno sudjeluje u obrazovanju i promociji antifašističke tradicije, piše Jajce Online.

Direktor Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a, Elvedin Imamović, podijelio je svoje dojmove o ovogodišnjoj sezoni.

– Tokom ove godine, muzej je imao privilegiju ugostiti brojne školske ekskurzije iz cijele Bosne i Hercegovine. Posjetili su nas mladi istraživači koji su se uputili na putovanje kroz historiju, otkrivajući važnost II zasjedanja AVNOJ-a za našu zemlju i regiju. Također, imali smo čast primiti posjete nekih škola iz zemalja regije. Naša vrata bila su otvorena za učenike iz susjednih država, kako bismo podijelili zajedničku povijest i ojačali veze među mladima. .Ali to nije sve. U toku sezone ugostili smo brojne grupne i pojedinačne posjete turista iz svih država bivše Jugoslavije i svijeta. S ponosom predstavljamo našu izložbenu zbirku, dokumente, fotografije i artefakte koji prikazuju značaj i naslijeđe II zasjedanja AVNOJ-a. Kao i ranijih godina uz domaće posjetioce najviše posjeta smo imali iz Republike Slovenije, a nakon toga iz mnogih drugih zemalja regiona i svijeta, kazao nam je Imamović.

Direktor Imamović istaknuo je da posjetitelje najviše privlači muzejska sala, gdje su se odvijali ključni trenuci II zasjedanja AVNOJ-a.

– Posjetitelje najviše privlači muzejska sala, gdje se održalo II zasjedanje AVNOJ-a, u istoj imaju mogućnost vidjeti stalnu postavku koja vjerno dočarava prostor u kojem se dogodio taj ključni događaj. Ovdje je moguće osjetiti povijest na vlastitoj koži i zamisliti značajne trenutke koji su oblikovali našu regiju. Također, uz salu mnoge posjetitelje interesuje i naša galerija koju smo ove godine dodatno proširili. Galerija nudi nevjerojatno iskustvo u kojem su izloženi originalni crteži slikara Božidara Jakca pod nazivom “Put AVNOJ-a”. Ova umjetnička djela pružaju vizualni prikaz važnih događaja i trenutaka vezanih za II zasjedanje AVNOJ-a. Kroz ove veoma vrijedne originalne crteže posjetitelji imaju priliku vidjeti put slovenskih delegata do avnojskog grada Jajca. Svakako ne smijemo zaboraviti ni prekrasno dvorište muzeja gdje se nalazi “Mala partizanka” – lokomotiva koja je zasebni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ova ikonična lokomotiva simbolizira hrabrost, odlučnost i jedinstvo koji su bili prisutni tokom borbe za slobodu, naveo je Imamović za naš portal Jajce Online.

Tokom ljetne sezone, muzej je organizirao stručna vođenja, edukativne sadržaje za mlade, te projekcije filmova Sarajevo Film Festivala.

– Prije svega treba naglasiti da za svaku grupu organizujemo stručno vođenje kroz muzej, kako bi osigurali posjetiteljima najdublji i najkvalitetniji uvid u ovu temu. Naši stručni vodiči s veseljem dijelili svoje znanje i odgovaraju na pitanja, osiguravajući da svaka posjeta bude obogaćujuće iskustvo. Uz edukativne sadržaje za mlade posebno bi istakao projekciju izabranih filmova Sarajevo Film Festivala koje organizujemo u saradnji sa Javnom ustanovom “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”, istakao je.

Imamović je govorio o dosadašnjim projektima poput proširenja galerije, rješavanja problema s vlagom te dodavanja “video soba” s arhivskim snimkama. Dugoročni planovi uključuju digitalizaciju muzejske građe, proširenje izložbenog prostora i uvođenje novih sadržaja.

– Zgrada Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a je 2002 godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i kao takva ima veliki značaj, uzimajući u obzir taj značaj treba posvetiti posebnu pažnju u očuvanju i održavanju ovog veoma bitnog objekta. U toku ove godine smo dosad uz podršku, Općine Jajce, Vlade srednjobosanskog kantona, kantonalnog ministarstva za kulturu, te Ministarstva Civilnih poslova BiH realizovali nekoliko projekata. Proširili smo galeriju crteža Božidara Jakca o kojoj smo već govorili, riješili smo problem s prodiranjem vlage kroz terase muzeja, a kao novi sadržaj u prostorijama muzeja realizovali smo projekat “video sobe” gdje će posjetitelji muzeja imati priliku da gledaju arhivske snimke vezane za II zasjedanje AVNOJ-a. Jedan od značajnih projekata koje muzej treba da završi je svakako digitalizacija muzejske građe i eksponata muzeja. Kako bi obogatili iskustvo posjetitelja imamo u planu proširenje izložbenog prostora i uvođenje novog sadržaja, rekao je on.

Muzej se aktivno priprema za jubilarnu 80. godišnjicu Dana AVNOJ-a u Jajcu, s programom koji uključuje polaganje vijenaca, svečanu akademiju i kulturno-zabavni program. Osim centralnog programa, planirane su promocije knjiga, izložbe i radionice za mlade.

– Manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu jedinstvena je na našim prostorima. Muzej II zasjedanja AVNOJ-a na ovaj način čuva sjećanje na antifašističku tradiciju svih jugoslovenskih naroda. Centralni program manifestacije bit će organiziran 26. novembra s početkom u 12 sati polaganjem vijenaca delegacija iz cijelog regiona poginulim borcima na partizanskom spomen-obilježju u Jajcu. Svečana akademija i kulturno zabavni program bit će održani nakon polaganja vijenaca. Uz centralni program organizirat ćemo niz pratećih sadržaja kao što su promocija knjiga, izložbe, radionice za mlade, poručio je Imamović.

Imamović ističe podršku lokalne zajednice i državnih institucija kroz realizaciju raznih projekata. Općina Jajce posebno je važna kao osnivač, pružajući grant sredstva za funkcioniranje muzeja.

– Kako sam ranije već pomenuo kroz realizaciju projekata imamo podršku sa svih nivoa vlasti koje podržavaju rad muzeja kroz razne projekta. Javna ustanova „Muzej II zasjedanja AVNOJ-a“ Jajce aplicira na razne javne pozive i projekti koje kandidujemo dosad su bili prepoznati kroz ove pozive, na ovaj način dobijamo podršku od svih nivoa vlasti, kantonalnog, federalnog i državnog nivoa. Za funkcioniranje ove ustanove posebnu značaj ima Općina Jajce koja kao osnivač kroz grant sredstva daje najveću podršku radu naše ustanove, rekao je direktor Elvedin Imamović za kraj našeg razgovora.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu ne samo da čuva antifašističko naslijeđe već i aktivno doprinosi kulturnom obrazovanju i promociji zajedničke povijesti. Uoči 80. godišnjice Dana AVNOJ-a, očekuje se da će muzej nastaviti privlačiti pažnju posjetitelja iz cijelog svijeta svojim vrijednim eksponatima i edukativnim programima.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...