Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINA VIJESTI

‘Imamo 5.000 više zaposlenih nego prije pandemije, ugovorili smo najveće dionice autoputa’

Gost naše emisije ‘7 Plus’ Hayat TV-a bio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kazao je kako su spore reakcije međunarodne zajednice vezane za stanje u BiH, imajući u vidu da su se trenutno zabavili ratom u Ukrajini, energetskom krizom i inflacijom.

– Oni naravno u obzir uzimaju i Balkan. Mislim da bi EU morala promijeniti svoj kritetriji prema BiH. Dali du nam 14 prioriteta koje moramo ispuniti da bi stekli kandidatski status EU. Sada je potrebno napraviti poseban program da bi ubrzali program, ako se u tom smjeru odluče ići, a mislim da hoće. Mora postojati spremnost unutar BiH, tačnije konsenzus da bi se evropski i NATO put pokrenuo, u suprotnom bi to moglo izazvati nove probleme u našoj zemlji, ili jednostavno da se stvari tako zagriju ili krenu u takvom smjeru da EU, NATO  i zapadni lager odluče da neke stvari presjeku, uđu u poluratno stanje i prihvate BiH u NATO savez. To mogu uraditi odmah, mi smo u tzv. ‘memebership action plan’, to je akcijski plan za članstvo u NATO. Imaju naše zahtjeve, koje su svojedobno potpisali i ljudi iz SNSD-a – mišljenja je Izetbegović.

PROČITAJTE JOŠ:   Šta rezultati iz 2018. govore o utrci za državno Predsjedništvo ove godine

Za kraj gostovanja, Izetbegović je kazao kako je situacija veoma stabilna, te da imamo pet hiljada više zaposlenih, nego prije početka Korona virusa.

– Imamo 15-20 posto većih prihoda od poreza, turista je duplo više. Imamo povoljan balans unutar CEFTE. 40 miliona maraka smo izdvojili za zapošljavanje novih ljudi, ugovorili smo najveće dionice autoputa, preko 80 kilometara na Koridoru 5C, to je danas tako. Noramlna je stvar da zemlja napreduje, posebno u uslovima u kojima se nalazimo – zaključio je Bakir Izetbegović.

PROČITAJTE JOŠ:   ‘HNS BiH čini štetu Hrvatima u BiH, a Čoviću je partnerstvo s Dodikom važnije...'

 

(hayat.ba)

Povezane vijesti

Sudovi u BiH tokom prva četiri mjeseca 2022. godine riješili više od 60.000 predmeta

admin

U BiH se otvara tvornica čiji će se proizvodi plasirati za Njemačku

admin

Ruski patrijarh kaže da želi mir. Nedavno je rekao da Ukrajina mora biti uništena

admin