Imaju li vozači razloga za optimizam: Evo koliko iznosi prosječna cijena benzina i dizela u FBiH

Podijeli članak:

Prosječna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za Premium bezolovni benzin danas, 8. novembra, je 2,62 marke po litru, dok je za dizel 2,80 maraka po litru.

Cijena Premium bezolovnog benzina kreće se od 2,46 do 3,01 marke po litru, dok se cijena dizela kreće od 2,61 do 3,01 marke po litru.

Maloprodajne cijene Super Plus bezolovnog benzina u oktobru ove godine ostale su iste u odnosu na prethodni mjesec, kazali su Feni iz Federalnog ministarstva trgovine dodavši da su cijene navedenog derivata u oktobru bile niže za 7,05 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Maloprodajna cijena Premium bezolovnog benzina u oktobru je niža za 2,86 posto u odnosu na prethodni mjesec, a navedena cijena niža je za 2,16 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Maloprodajna cijena dizela u oktobru ove godine viša je za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali je niža za 13,59 posto u odnosu na septembar prošle godine”, pojasnili su.

Iz Ministarstva dodaju da je u razdoblju od 5. do 8. novembra evidentirano 359 OPC i OPM obrazaca koji se odnose na sniženje cijena dizela i benzina, u prosjeku za 0,05 maraka po litru derivata.

Napomenuli su da je u aprilu 2021. godine Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, koja je još na snazi.

Na kraju su podsjetili da je Federalno ministarstvo trgovine u julu 2019. godine instaliralo besplatnu mobilnu aplikaciju za građane pod nazivom “FMT FBiH oil info”, u cilju pružanja sveobuhvatnih i pravovremenih informacija o maloprodajnim cijenama na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

 

 

(radiosarajevo.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...