Ima li gripe u BiH?

Iako je kalendarski sezona gripa već uveliko u toku, zdravstvene ustanove u BiH evidentirale su samo sporadične slučajeve. S druge strane, vakcinacija protiv gripa je u toku, a vakcinu je ove godine primio znatno veći broj građana. Provjeravali smo, da li je korona gurnula ostale bolesti u drugi plan ili su preventivne mjere uticale na smanjenje respiratornih infekcija?

[embedded content]

Dok je prethodnih godina tokom sezone gripa ova bolest poprimala epidemijske razmjere, ove godine U Bosni i Hercegovini, ako je suditi prema podacima zdravstvenih ustanova, gripa nema. U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da od početka sezone gripa nije evidentiran nijedan slučaj.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

U ovom trenutku, mislim da je to povoljna vijest, ali ne smijemo zaboraviti da su nama i januar i februar upravo pik sezone gripa, tako da u ovom trenutku i u prethodnim godinama i novembar i decembar su imali manji broj slučajeva, dešavalo se da nemamo slučajeva, kao i sada“

Slična situacija je i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je za BHRT rečeno u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, od početka sezone nije im prijavljen nijedan slučaj gripa. Vakcinacija je u toku, a interes građana je ove godine nešto veći nego prethodnih.

Postavlja se pitanje, da li je korona potisnula sva druga sezonska oboljenja, ili je u pitanju nešto drugo? Ljekari ističu da je odgovor na ovo pitanje u preventivnim mjerama.

Dr DANIJELA ĐUKIN, direktor Doma zdravlja Bijeljina

„Poštovanjem epidemioloških mjera protiv kovida 19 mi smo spriječili mnogo drugih bolesti, prvenstveno sezonski grip, potom bilo kakve plućne bolesti. Mnogo manje asmatičara se javnja i mnogo lakše su pregrmjeli ovaj jesenji periodi pola zimskog baš zbog toga što nose maske“

O kovidu 19 se najviše govori, ali daleko od toga da nema drugih sezonskih bolesti, ističe infektolog Aleksandra Radojčić.

Dr ALEKSANDRA RADOJČIĆ, infektolog

„Vi imate sada jako puno varičela, imate strano puno mononukleoza imate strašno puno respiratornih sincicija virusa kojima je sada vreme i koje se dešavaju. Infektivne mononukleoze, bolest poljupca tinejdžera. Nevezano za koronu ti ljudi dobijaju te zarazne bolesti“

Bilo da je riječ o kovidu ili sezonskim respiratornim infekcijama, ljekari upozoravaju da je neophodno i dalje se pridržavati preventivnih mjera, koje, ako je suditi po statistici, daju dobre rezultate .

BHRT