Iluzionista iz BiH oduševio žiri hrvatskog Supertalenta

Iluzionist Staneli, rodom iz Tešnja, je svojom tačkom u prvoj epizodi hrvatskog “Supertalenta” ostavio žiri i publiku bez teksta te je dobio prvi zlatni gumb u novoj sezoni, a javnost je dirnula i njegova životna priča.

Na pozornicu je izašao bez riječi, nije pozdravio ni voditelje Igora Mešina i Franu Ridjana, i odmah je započeo svoju tačku.

Zanimanje publike i žirija privukao je već kada je tačke nosio na bradi, no onda je uslijedio pravi show. Spustio se do žirija i od Martine Tomčić zatražio da napiše svoje ime na novčanici od 20 kuna koje ja zatim zapalio, a svi su zinuli kada je pokazao Martinino ime na svojoj ruci.

Odradio je i trik s Majom Šuput u kojem ju je zatražio da izabere jednu kartu i položi je naopako na stolu, a kada ju je okrenula na njoj je bila fotografija nje i sina Blooma. Šuput su odmah potekle suze, a Martina ih je jedva uspjela zadržati.

– Wow, sad ste me i slomili do kraja. Da se ovo nije dogodilo rekla bi vam da je ovaj nastup bio fenomenalan, iznimno si talentiran, posebno si me dirnuo, možeš biti motivacija i poticaj drugima – kazala je Maja koja mu je dala i svoj zlatni gumb.

– Ja inače ne volim mađioničare i trikove, međutim, kad je Maja dobila svoj trik uspjela sam se i ja raspasti, svojim životom pokazujete da preživljavaju samo najjači – poručila mu je Martina.

– Dosta impresivno, veselim se sljedećem nastupu – komentirao je tačku Davor Bilman.

– Želim vam samo da prođete – kratak je bio Janko Popović Volarić.

Osim nastupom, žiri je dirnuo i svojom filmskom životnom pričom.

Staneli je rođen kao Nutrija, no svoje ime ne voli, i porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, a životni put odveo ga je u Švedsku. Koliko je zapravo uspješan, o tome govori podatak da je trikovima zadivio i švedsku kraljevsku porodicu te je veoma tražen širom Skandinavije.

No njegov je san oduševiti ljude iz cijelog svijeta, a uzor u tome mu je planetarno popularni David Copperfield.

S 14 godina je skupio samo snove o tome da bude mađioničar i pobjegao od kuće kako bi se pridružio cirkusu. Godinama niko nije znao gdje je on, policija ga je tražila i nikada ga nisu našli. U cirkusu mu, priča, nije bilo bajno. Maltretirali su ga, tukli, spavao je vani, na kamionu, pod mostom, ali trpio je svu patnju i bol jer je htio da mu otkriju tajne kako izvode trikove, no nisu mu nikad htjeli otkriti ništa. Bilo mu je teško, a nije imao nikoga s kime bi mogao podijeliti ono što osjeća. Život su mu obilježili bol, patnja i uspjeh. Zbog svega što je preživio, kaže, osjeća se kao da ima 40 godina, iako mu je tek 25, piše Dnevnik.hr.

Dosta je čitao o iluzijama, jer mu u cirkusu nisu htjeli otkrivati tajne pa ih je on potajno promatrao i sam zaključivao kako oni to izvode. Danas živi od mađioničarskih trikova koje sam osmišljava i izvodi. Živi na relaciji Zagreb-Tešanj-Švedska. Živi za aplauz, ne za novac. Nadimak Staneli je dobio po Stanliu iz dvojca Stanlio i Olio, jer je bio jako mršav, a družio se s prijateljem koji je bio deblji i onda su ih zvali Stanlio i Olio i tako je od toga postao Staneli.

Osim što ne voli svoje ime, kaže da, osim majke, ne voli ni cijelu svoju porodicu i da ga sestra ne podržava ni u čemu.

– Gdje god odem svi mi se smiju i smatraju me budalom. Htio sam biti poseban, maštao sam o tome kao dijete, kad sam u školi jednom gledao predstavu, odmah sam znao da je to moj put – ispričao je Staneli.

[embedded content]