Igrana serija Znam kako dišeš, Jasmile Žbanić, uvrštena u glavni program Venecija Film Festivala

Podijeli članak:

Igrana serija “Znam kako dišeš” Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića uvrštena je u glavni program ovogodišnjeg, 80. izdanja Venecija Film Festivala, objavio je na današnjoj pres-konferenciji direktor Venecija Film festivala, Alberto Barbera.

Reditelji su Alen Drljević i Nermin Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

Ovo je prvi put da de jedna TV serija sa ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala koji će biti održan u periodu od 30. augusta do 9. septembra.

Pored serije “Znam kako dišeš” na festivalu će biti prikazana samo još jedna serija, a u sklopu iste sekcije pored ostalih bit de prikazani i novi filmovi Woody Allena, Wes Andersona, Liliane Cavani, Harmony Corine i Romana Polanskog.

Serija “Znam kako dišeš” se sastoji od šest epizoda, snimana je u periodu 2022. i 2023, na području Sarajeva. Sve počinje sa slučajem samoubistva maloljetnika koje pokreće lavinu događaja u privatnom životu tužiteljice Nevene Murtezić. Samohrana majka tinejdžera u procesu razvoda, sve teže balansira život sa sinom Dinom (17) i posao koji je pod stalnim pritiskom politike i javnosti.

“Živimo u društvu izgubljenog povjerenja u institucije, informacije, činjenice. Odbacujemo nijanse i stvaramo crno-bijeli svijet baziran na nepovjerenju u sve osim svoja, često neutemeljena, vjerovanja. “Znam kako dišeš” kroz tužilačke istrage i porodične priče postavlja pitanja: Koliko vjerujemo svojoj djeci? Koliko ih poznajemo? Šta kada su potpuno drugačija od nas i našeg sistema vrijednosti?”, izjavila je o seriji kreatorica serije Jasmila Žbanić.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma kazao je kako su “potpuno svjesni internacionalnog potencijala serije “Znam kako dišeš” Jasmile Žbanić iz produkcije Bh Content Lab platforme, ponosni što će serija imati svjetsku premijeru u Veneciji na jednom od najprestižnijih svjetskih festivala”.

“Ovo je veliki uspjeh za cijelu bh. kinematografiju ali i za BH Telecom i s velikim zadovoljstvom najavljujem da će korisnici Moja TV imati mogućnost gledati ovu seriju ekskluzivno na MY TV-u u oktobru”, izjavio je Kahriman.

U seriji igraju: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Selma Alispahić, Faketa Salihbegović- Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i dr.

Ostali dio kreativne ekipe čine kasting direktorica Timka Grahić, snimatelj zvuka Predrag Doder, dizajner zvuka Igor Čamo, šminkerka Mojca Gorogranc, kostimografkinja Irma Saje, scenografkinja Mirna Ler, autor muzike Mirza Rahmanović Indigo, montažer Vladimir Gojun, direktori fotografije Christine A. Maier i Eldar Emrić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.