Iduće sedmice otvaranje pojedinih španskih odmarališta

Pojedina španska skijaška odmarališta, uključujući eksluzivno “Bakera Beret”, biće otvorena od naredne sedmice.

Odmaralište “Bakera Beret” koje se nalazi u Pirinejima nedaleko od francuske granice, na svojoj internet stranici navodi da će biti otvoreni u ponedjeljak 14. decembra, mada sa ograničenim brojem skijaša kako bi se garantovala socijalna distanca.

I odmaralište “Sijera Nevada” u Andaluziji najavljuje da će biti otvoreno za skijaše od naredne sedmice, tačnije od petka 18. decembra.

Švajcarska je, takođe, najavila da će otvoriti svoja odmarališta.

Austrija je početkom mjeseca objavila da će skijanje biti omogućeno od 24. decembra ali će hoteli ostati zatvoreni do 7. januara i posjete iz inostranstva će, vjerovatno biti manje zbog određenog karantina.

Francuski premijer Žan Kaste objavio je da će, pošto su skijaška odmarališta u toj zemlji zatvorena, policija vršiti nasumične granične provjere kako bi spriječili ljude da napuste tu zemlju radi skijanja u susjednim državama.

Skijaška odmarališta postala su sporno pitanje u Evropi pošto su ih pojedine zemlje, poput Francuske, Njemačke i Italije zatvorili pošto su neka od njih postala plodno tlo za širenje zaraze prošle zime čime su omogućila širenje zaraze Evropom.

BHRT