Identitet Bošnjaka

Podijeli članak:

Tekst napisala: Alema Halimović-Junuz, koordinatorica odjela za brak i porodicu MIZ Jajce

U vremenu u kome su na udaru kultura, jezik, tradicija, dakle, sam identitet muslimana, vjernik mora biti svjestan svoje odgovornosti spram očuvanja svega što predstavlja njegov identitet. Svi smo svjedoci koliko teško breme nosi cjelokupna Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u borbi za očuvanjem našeg identiteta, naše vjere i naše domovine. Posebno naglašavam – ,,naše domovine“, jer je svaki pedalj ove zemlje prekriven krvlju šehida koji su ginuli da bismo mi danas imali svoju zemlju.

U ovoj našoj, skupo plaćenoj zemlji se nalaze 2.822 islamska vjerska objekta, od čega je 1.912 džamija i 910 mesdžida. Ovaj, hvale vrijedan broj, je svjedok koji stoljećima svjedoči i svjedočit će o narodu koji živi na ovim prostorima.

Održavanjem ovog broja vjerskih objekata, i njegovim povećanjem, doprinosimo očuvanju našeg muslimanskog i bošnjačkog identiteta. Nismo slijepi putnici, nismo stranci, niti smo narod drugog reda. Historijske činjenice i materijalno naslijeđe svjedoče o našem postojanju i našoj borbi. Pasivnost je ta koja baca jedan narod u zaborav, a mi ne smijemo dopustiti da budemo pasivni posmatrači nestajanja jednog od simbola našeg identiteta, ne smijemo dopustiti da se naše džamije ruše i propadaju, a da se mi natječemo u izgradnji stambenih i trgovinskih objekata.

Svaka građevina, pa tako i naše džamije, naši svjedoci i razlog naše tisućljetne borbe, su u potrebi za održavanjem, dogradnjom, popravkama, te restauracijom. Ko je dužan brinuti se o našim džamijama, ako se mi muslimani ne osjećamo dužnim i odgovornim?!

Pored toga, što nam je očuvanje i izgradnja džamija dužnost kao vjernicima, jer je džamija mjesto obavljanja molitve, to nam je dužnost i zbog očuvanja našeg identiteta, zbog naših predaka koji su se borili za ove naše slobode koje mi danas uživamo i zbog naših potomaka koji treba da žive u islamskom okruženju, odrastajući uz mahalske džamije, divne glasove naših mujezina i sve druge simbole koji će im služiti kao podsjetnik na njihov identitet.

Budimo od onih koji doprinose očuvanju našeg identiteta. Budimo od onih koji ne dozvoljavaju da plašt zaborava padne na sve lijepe uspomene koje nosimo iz našeg djetinjstva: ranih sabaha u mahalskoj džamiji, završetak igre sa akšamskim ezanom, odlazak sa roditeljima i nanama na teravih-namaze, Bajram-namazi, džume i bajramluci u džamijskom haremu. Sve te uspomene imamo zahvaljujući onima koji su gradili džamije, održavali ih i brinuli o njima kao o sopstvenoj kući.

Ne smijemo dozvoliti da nam džamiju i džamijski harem zamijene kafići, klubovi i ostale pošasti modernog doba. Nemojmo uskratiti našu djecu za odrastanje i odgoj u duhu islama.

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...