Search
Close this search box.

Idemo na more sa vozom Sarajevo – Ploče i ovoga ljeta

Podijeli članak:

Voz Sarajevo – Ploče vozi na more i ovog ljeta. Međunarodna sezonska linija u dane vikenda saobraćaće od 28. juna do 1. septembra ove godine. U prvoj ovosezonskoj vožnji mjesta su bila gotovo popunjena.

Željeznička linija iz Sarajeva za Ploče prvi put uspostavljena je davne 1966. godine. Danas, ova linija do Ploča otvorena je samo u ljetnoj turističkoj sezoni. Na put do mora vozom, dug oko 200 kilimetara, odlučuje se veliki broj građana.

AMIR ŠEHIĆ, kondukter

Ova relacija je nekada izgledala tako da su ovi peroni bili puni naroda, puni svi vozovi, imali smo 7-8 tura prema Pločama u toku dana. Evo nažalost sada imamo jednu ali vrijednu.Pošto se saobraća samo vikendom petak, subota i nedjelja, znači obje garniture su skoro popunjene, oko 500 putnika.

Kako nam kažu iz željeznica FBiH karte treba kupovati najkasnije dan prije samog polaska do 12 sati, te na blagajni ostaviti podatke o imenu i prezimenu, broju pasoša te datumu rođenja. Ova procedura je obavezna kako bi se izbjegla gužva na samoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

MARIO KOZINA, vršitelj dužnosti direktora za željezničku infrastrukturu

Naš zahtjev je bio da talgo vozi 365 dana u godini i evo ove godine je tako vozimo do 1.9 i nadam se da će kolege iz HŽ putničkog prijevoza shvatiti potrebu za uvezivanjem svakodnevnog prijevoza do Ploča. Došlo je do povećanja prijevoza putnika za 9,86 posto u odnosu na prošlu godinu, tako da vidimo kontinuitet povećanja prijevoza putnika na svim linijama. Cijene su iste kao prošle godine.

Iz Željeznica Federacije BiH ističu nadu da će u narednom periodu uspostaviti što više relacija. Karte je moguće kupiti na svim stajalištima, a polaskom iz Ploča kod konduktera. Voz iz Sarajeva kreće u 7 sati i 15 minuta i traje nešto više od 3 sata.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...