Search
Close this search box.

Idealno za opuštajuće porodične odmore: Grčko ostrvo za koje možda niste čuli

Podijeli članak:

Tinos je ostrvo koje pripada arhipelagu Kiklada i nalazi se na njihovoj sjevernoj strani.

Idealno je za opuštajuće porodične odmore budući da posjeduje mirne peščane plaže i fantastične smještajne kapacitete. Tradicionalna sela smještena su u središtu samog ostrva i posjeduju živopisnu arhitekturu, a najpoznatije je Pirgos sa dugom tradicijom pravljenja mermernih skulptura.

Odavde su potekli čuveni vajari i skulptori Gizis, Litras, Kalepas, Filipotis i Sokos… Prema legendi, poznati skulptor drevnih vremena, Fidija, prenio je tajne svoje umjetnosti lokalnom stanovništvu. Njihovo divno zanatstvo preslikano je na kapele, fontane, lukove…

Kuće su, kao i na ostalim ostrvima Kiklada, bijele sa plavim prozorima i vratima, a najljepša sela koja morate posjetiti su: Agapi, Arnados, Volaks, Kaloni, Komi kao i Pirgos naravno. Možda će vas ostrvo podsjetiti na Mikonos, budući da i Tinos ima svog zaštitnika pelikana koji presreće turiste i vetrenjače.

 Ostrvo Tinos u GrčkojIZVOR: MILAN GONDA / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Na stranu miran odmor i fantastična kulinarska scena ostrva, Tinos je poznat i po crkvi Panagije (Bogorodice) koja kako se vjeruje posjeduje čudotvornu ikonu unutar crkve koju svake godine posjećuje hiljade hodočasnika naročito 15. avgusta, kada je praznik Djevice Marije.

Ovo ostrvo ima svojih draži i toliko je lijepo da je grčki filozof Kornelijus Kastorijadis Tinos nazvao “handmade” ostrvom budući da su mnogobrojni skulptori mermera, načinili umjetnost od svake kapije, fontane ili vrata. Čak su i table za iznajmljivanje kuća ili natpisi “na prodaju” izrađeni od mermera.

Plaže ostrva su neopisivo lijepe i neke od najpoznatijih su Agija Thalasa, Agija Kirjaki, Agios Romanos, Agios Petros…

Šta probati na Tinosu

Glavni protagonisti ostrva su domaći sirevi koji se ovdje proizvode od strane lokalnog stanovništva pa su najpoznatiji organski proizvođači San Lorenzo kao i sir koji proizvodi mještanka Angela Rugeri u selu Steni, koji ima specifičan miris i ukus budući da sazrijeva u bundevi.

 Ostrvo Tinos u GrčkojContributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods. Contributor media restriction: {1EE7EB4F-352E-4364-A7DF-6BF1377EF405}, {1EE7EB4F-352E-4364-A7DF-6BF1377EF405}., Model Release: no, Credit line: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / ProfimediaIZVOR: TENIOS / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Za tipičan grčki mezetluk posjetite (Mirtilo) Μύρτιλο, za doručak i jedinstvenu kuhinju Kiklada posjetite (Maratija) Μαραθιά, dok osvježavajuće koktele možete konzumirati u Dough & Shaker u Pirgosu.

Naravno, ostrvo obiluje svježom ribom, morskim plodovima, pa će boravak ovdje biti raj za vaša nepca. Ovdje se godišnje održava i Tinos gastronomski festival, a ostrvo je poznato po cjenjenoj kulinarskoj sceni.

Gdje odsjesti

Ukoliko tragate za tišinom a volite lksuy, onda su za svaku preporuku apartmani White Tinos Luxury Suites u mjestu Steni, a ukoliko želite da odsjednete u tradicionalnoj ostrvskoj kući s pogledom na more onda je dobar izbor (Voreades) Βορεάδες koji se nalazi u mjestu Hora.

 Ostrvo Tinos u GrčkojIZVOR: TENIOS / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Tinos je mjesto za one putnike koji tragaju za mirnim odmorom u gotovo svetom i djevičanskom okruženju.

Do ostrva se stiže brodom iz luke Pirej za oko 4 i po sata vožnje trajektom.

 

 

(Mondo/Luxlife)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...