IAEA potvrdila da je Iran počeo da obogaćuje uranijum do 20 odsto

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je danas da je Iran pokrenuo postupak proizvodnje obogaćenog uranijuma do 20 odsto u ​​fabrici Fordo, što predstavlja novo kršenje nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

“Generalni direktor Radael Marijano Grosi obavijestio je države članice IAEA da je Iran počeo da obogaćuje uranijum na 4,1 odsto u šest centrifuga a cilj je da dođe do 20 odsto”, navodi se u saopštenju agencije UN sa sjedištem u Beču.

IAEA je 1. januara saopštila da su je iranske vlasti obavijestile da planiraju proizvodnju obogaćenog uranijuma do 20 odsto što je znatno iznad praga dozvoljenog prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je 3,67 odsto.

Iranski parlament nedavno je donio odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma poslije ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha. Iran sumnja da je Izrael iza ubistva naučnika.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom pogramu.

U međuvremenu su SAD izašle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu.

BHRT