I privrednici se žele uključiti u nabavku vakcina

Dok građani Bosne i Hercegovine čekaju dolazak vakcina i masovnu vakcinaciju, pojedini privrednici žele se uključiti u tu nabavku na svoj način. Osigurat će, kažu, novac za vakcine, da bi njihovim radnicima bilo omogućeno vakciniranje. Poslodavci zbog oboljelih od koronavirusa i radnika koji su u izolaciji, imaju milionske gubitke.

[embedded content]

Veliki broj poslodavaca, u vrijeme pandemije koronavirusa, ima problem s funkcioniranjem poduzeća, jer je znatan broj radnika na bolovanju. To je potaknulo poduzetnika Omara Kuštrića iz Sarajeva, koji zapošljava oko 6 stotina radnika, da pokrene inicijativu da vlasnici tvrtki kupe cjepivo za svoje radnike.

OMAR KUŠTRIĆ, direktor firme “Sinkro”, Sarajevo

“Radnici koji rade su uglavnom mladi ljudi i proći će još dosta vremena dok dođu na red da se vakcinišu. Kod nas to ne funkcioniše baš kako treba, tako da je to bio jedan od osnovnih motiva da se probamo organizirati, da probamo naručiti od dobavljača koji će raditi za vlade koje naručuju, prvenstveno Federacije, da nam daju dodatne količine koje neće ugrožavati postojeću naručenu količinu za potrebe Federacije”, rekao je Kuštrić.

U cijelu priču uključila su se i udruženja poslodavaca iz Federacije i Republike Srpske. Već su uputili zahtjev nadležnima.

ADNAN SMAILBEGOVIĆ, Udruženje poslodavaca FBiH

“Otprilike su iz Vlade rekli da im se ideja svidjela. Oni su rekli da iće se vrlo rado uključiti da pomognu u realizaciji toga, da daju saglasnosti sa svoje strane. Ako ovo sve prođe, mi ćemo uzeti neko vrijeme, možda sedam do 10 dana da prikupimo sredstva i krenemo u realizciju”, kazao je Smailbegović.

SAŠA TRIVIĆ, Unija udruženja poslodavaca RS

“Imamo informaciju da ćemo do ponedjeljka znati da li i koje količine su moguće i kojim rokovima, tako da ćemo tek onda kad budemo imali dovoljno informacija uputiti dopise preduzećima, ali ono što smo do sada kontaktirali usmenim putem znamo da ima veliki broj zaniteresovanih poslodavaca”, istakao je Trivić.

Interes poslodavaca je, osim brige i zaštite za radnike, kaže Trivić, i ekonomski, jer su ogromi troškovi zbog brojnih bolovanja. U studenom i prosincu prošle godine, u Republici Srpskoj zabilježeno je 13 i pol tisuća bolovanja više za svaki mjesec nego što je to uobičajeno. Iz Udruženja poslodavca RS-a procjenjuju da je val korone u samo ta dva mjeseca poslodavce koštao više od 5 milijuna maraka, što je značajno više nego što bi koštala nabavka cjepiva.

BHRT