I Nešić voli luksuz na račun države: Za dva automobila 200.000 KM

Podijeli članak:

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić odlučio se počastiti luksuznim automobilom za koji će biti plaćeno 130.000 maraka sa uključenim PDV-om iz budžeta. I to nije sve.

Ministarstvo sigurnosti BiH, osim ovog, kupit će još jedno jeftinije, ali opet veoma skupo vozilo o kakvom većina građana, koji pune budžete, može samo sanjati. Za taj automobil Ministarstvo je planiralo izdvojiti oko 65.000 KM.

Otvaranje ponuda 5. oktobra

Tender u dva lota za obnovu voznog parka Ministarstva sigurnosti BiH objavljen je 8. septembra na Portalu javnih nabavki. Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 20 dana, a otvaranje ponuda planirano je za 5. oktobar.

Iako se u tenderskoj dokumentaciji ne precizira marka automobila, jer to nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama, prema traženim tehničkim specifikacijama lako je naslutiti u kom smjeru idu Nešićeve želje i na šta je „bacio oko“.

Gotovo identičan ukus kada su u pitanju ljubimci na četiri točka ima i direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH – BHANSA Davorin Primorac, inače poznatiji kao zet lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Naime, analizom tendera BHANSA-e, portal Pratimo tendere utvrdio je da je u specifikacijama „nacrtan“ volkswagenov Toureg, a s obzirom na to da su u Ministarstvu sigurnosti „prepisali“ karakteristike, sve upućuje na to da će i državni ministar sigurnosti zasjesti u isti automobil.

– Traženo je da vozilo ima minimalno 210 kW a Touareg ima upravo 210 kW ili 286 KS, dužina minimalno 4850 mm a Touareg ima 4878 mm, međuosovinski razmak min 2850 mm a Touareg ima 2894 mm, zapremina prtljažnika minimalno 800l a Touareg ima 810l, zapremina motora minimalno 2900 ccm a Touareg ima 2967 ccm – navedeno je u analizi.

U specifikacijama “nacrtan” Touareg

Osim toga, Ministarstvo je tražilo da automobil bude dizel, crne metalik boje sa petero vrata, kožnim sjedištima, multifunkcionalnim kožnim mjenjačem, tekstilnim prostiračima, fabrički zatamnjenim zadnjim bočnim staklima i zadnjim staklom.

Također, treba imati LED svjetla sa dinamičkim pokazivačem smjera, parking senzore sa akustičnim i vizualnim signalom i asistentom za paralelno parkiranje, vanjske elektro podesive retrovizore koji trebaju biti preklopivi i grijani, te zatamnjeni na vozačevoj strani… Teško je sve nabrojati.

Vozila žele za 30 dana

Drugi, onaj malo manje luksuzni automobil, sudeći prema specifikaciji je Volkswagen T-Roc. U tenderskoj dokumentaciji navedeni su dužina, širina i visina koje se samo u nekoliko milimetara razlikuju od dimenzija ovog automobila.

Također, zapremina prtljažnika mu je 445 litara, što je identično onoj koja je tražena, a odgovaraju i druge karakteristike, kao i cijena.

Vrijednost drugog automobila je 65.000 KM

Zanimljivo je i to da Ministarstvo sigurnosti zahtijeva prilično nerealan rok za isporuku vozila od 30 dana, što može upućivati na to da je sve ranije dogovoreno sa dobavljačem, a da je tender samo puka formalnost.

 

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...