Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINAVIJESTI

I domaći i stranci bježe: Stranih investitora nikada manje, svi odoše u Srbiju

Navedimo samo da je u julu prošle godine za samo 15 dana 110 poduzeća u BiH ugašeno ili ušlo u stečajni ili likvidacijski postupak.

Sa stranim investicijama stojimo još lošije, pa su tako u prvih devet mjeseci prošle godine direktna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu iznosila 840,8 miliona maraka i bila manja za 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Najveći interes strani investitori su iskazan  za ulaganja u obnovljive izvore energije, turizam, nekretnine i metalo-prerađivačku industriju s fokusom na auto-industriju– potvrdili su u razgovoru za Fenu iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Prema podacima UNCTAD-a, a prema ukupno registrovanom stanju direktnih stranih investicija na kraju 2021. godine, Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu u sklopu grupe zemalja zapadnog Balkana ili peta na listi zemalja regije ako se uzmu u obzir i Hrvatska i Slovenija.

Od zemalja regije po ukupnom prilivu stranih investicija u decembru 2021. prednjače: Srbija (52,775 miliona US$), Hrvatska (38,898 miliona) i Slovenija (20,043 miliona US$). Slijede Albanija (10,074 miliona US$), Bosna i Hercegovina (9,474 miliona US$), Sjeverna Makedonija (7,248  miliona US$) i Crna Gora (6,361 miliona US$).

Srbija, koja je ponovo regionalni šampion po prilivu direktnih stranih investicija, poređenja radi, godinu dana ranije, 2020. godine, privukla je 4,56 milijardi dolara ili gotovo deset puta više od BiH!

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić nije iznenađen jer koji će investitor doći i ulagati u zemlju gdje se svaki čas najavljuju sankcije, gdje vlada politička nestabilnost i gdje su pojedini političari na crnim listama. A koliko se u našu zemlju inače ulaže, dodaje, to se najbolje vidi upravo po dolasku stranih investicija posljednjih godina. “Od svih onih investicija koje su došle u BiH u posljednjih 6-7 godina na svakih 100 eura koji su došli u region, 8 eura je došlo u  BiH, a 55 u Srbiju. Zašto i tih 55 eura nije došlo u BiH. Vidjeli smo najave da će se pojedini investitori seliti iz BiH, nikome ne odgovara nestabilnost. Oni će otići tamo gdje će imati, pravnu i političku sigurnost, ekonomsku sigurnost i izvjesnost. Niko ne voli tu nesigurnost, strah, pominjanje mogućnosti sukoba, što objavljuju mediji, ili kada vidite da strani državljani objavljuju upozorenja da se boje, da ih je strah, da su zabrinuti. Naravno, kada to sve čuje, investitor će otići u Hrvatsku, koja je u EU, ili u Srbiju, koja nije članica, ali je u ovom trenutku magnet za strane investicije”, rekao je Hadžić za BUKU

Politički i ekonomski analitičar Draško Aćimović, kaže da u BiH već godinama i nema direktnih stranih investicija: “Realnih stranih investicija možemo reći da već godinama nemamo, a posebno u Republici Srpskoj. Da lakše predstavim situaciju moram podvući da 72,8 % BDP BiH čine mikropreduzeća do 9 zaposlenih i samo 1,1 % velikih preduzeća. Ostalo su mala i srednja preduzeća koja su prema svim kalkulacijama za uspješan privredni razvoj BIH trebali davno preći 50% . Nažalost, zbog ekstremno loših političkih uslova i enormne korupcije i kriminala po kojima je BiH druga zemlja u Evropi, BiH nikada nije pokrenula sistem razvoja malih i srednjih preduzeća, a posebno ne sa optimalnim varijantom” ističe naš sagovornik”

KO ULAŽE U BIH

Iako posljednjih godina raste broj investicija s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u Bosnu i Hercegovinu i dalje su evropske zemlje.

Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2021. godini najviše investirale su Švajcarska, Turska i Velika Britanija.

Značajno povećanja kapitala u 2021. godini u BiH registrovale su i Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija i Italija.

 

 

(Buka)

Povezane vijesti

Ostati u Bosni i Hercegovini, ili trbuhom za kruhom na Zapad

admin

Ovo su najtraženiji poslovi u Njemačkoj

admin

BiH čeka duži period niskog rasta i visoke inflacije

admin