Search
Close this search box.

I do pet hiljada maraka za kvadrat? Luksuzne nekretnine u Sarajevu samo za ekskluzivni klub

Podijeli članak:

Zbog višeg životnog standarda, kvadrat stana u Zagrebu može koštati i više od sedam hiljada eura, odnosno oko 14 hiljada KM. FORBES BiH istražuje koje su to najskuplje nekretnine u glavnom gradu naše domovine.

Iako Sarajevo još nije dostiglo tako visoke cijene, možemo reći da ne kaskamo puno, posebno kada se cijene prilagode visini životnog standarda u dva glavna grada.

Cijena kvadrata u centru Sarajeva?

Prema web stranici Numbeo, koja je najveća svjetska baza podataka o troškovima života i koja prati indikatore kao što su životni standard, cijene namirnica, visine plata i slično, prosječna cijena kvadrata stana u centru Zagreba je oko 4.300 eura dok u Sarajevu cijena kvadrata za stan u centru grada varira između 1.900 i 2200 eura.

Dakle, razlika u cijeni prosječnog stana je značajna, pa je takva situacija i sa luksuznim stanovima.

Nakon značajnog rasta cijena stanova koji je započeo sredinom 2022. godine, tržište nekretnina u Sarajevu je u drugom kvartalu 2023. godine doživjelo stagnaciju.

Foto: Pixabay/Ilustracija/Luksuzni stan

Iako je prosječna cijena novog stana u ovom periodu iznosila 3.395 KM po kvadratnom metru, u pojedinim općinama cijene su varirale. Na primjer, u Općini Centar Sarajevo, prosječna cijena po kvadratnom metru za sve stanove, kako stare tako i nove, iznosila je 3.000 KM u 2022. godini.

Luksuzni stanovi za ekskluzivni klub

Međutim, cijene luksuznih stanova znatno premašuju ove prosječne vrijednosti. Prosječna cijena kvadrata za luksuzni stan u Sarajevu kreće se između 4.500 i 5.000 KM, a tiče se stanova površine od oko u prosjeku 100 kvadratnih metara.

Lokacije stanova su, uglavnom u centralnim dijelovima grada ili u sklopu kompleksa poput Bosmala ili Sarajevo Waves.

Ove cifre ukazuju na ekskluzivnost i visok standard koji dolaze s takvim nekretninama, a posebno su izražene u novogradnji u prestižnim dijelovima grada.

Trend koji prati porast cijena stanova u Sarajevu može se većim dijelom pripisati povećanoj potražnji dijaspore, koja često ulaže u nekretnine u svojoj domovini, ali ne žive u tim stanovima nego ih iznajmljuju i na taj način imaju pasivni prihod.

Osim toga, faktor koji doprinosi visokim cijenama jeste i ograničena ponuda stanova koji mogu zadovoljiti specifične zahtjeve klijentele koja može priuštiti ove stanove.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka