Hutovo blato sve atraktivnija destinacija za turiste: “Ovo je očaravajuće”

Podijeli članak:


Zbog sve bolje ponude i brojnih sadržaja, Park prirode Hutovo blato postaje sve atraktivnija destinacija za turiste iz naše zemlje, ali i cijelog svijeta. Ovaj ptičji rezervat međunarodno je prepoznat kao vlažno stanište od iznimnog značaja prema Ramsarskoj konvenciji, posebno za ptice selice i endemske vrste riba. Sezona je počela prvog maja, a sve posjetitelje Hutovo blato dočekalo je u novom ruhu.

Nakon obilaska Mostara, grupa Mađara stigla je na Hutovo blato – poznato stanište bogate flore i faune, s mnoštvom vrsta ptica, više od 600 biljnih vrsta. Impresivna priroda, močvara, kao i mogućnost vožnje brodicama razlozi su njihovog dolaska.

“Ovo je prelijepo mjesto , posebno je, zato smo i odlučili da ga posjetimo. Voda, prelijepa priroda, sve je doista očaravajuće. Sad idemo na brodice, vožnja traje 45 minuta i svi se jako veselimo”, kaže turistkinja iz Mađarske.

“Mnogo smo zainteresirani za ovo područje, svi smo izazili želju da dođemo i bila je to, sada vidimo, jedna dobra odluka. Ovdje vrijedi doći”, dodaje turista iz Mađarske.

Vožnja brodicama, edukativne staze, posmatračnice za ptice u kojima se može prenoćiti, muzej, vidikovac, avanturistički park za djecu samo su dio ponude. Često su u posjeti i školarci, rekreativci, planinari, kao i lokalno stanovništvo koje boravak u ovom parku doživljava kao antistres terapiju.

“Sezona je već krenula od 1.5 imamo skoro svaki dan puno posla, vožnje brodicama su najaktraktivnije, muzej je jedna od glavnih atrakcija, imamo virtuelnu stvarnost, pa preko naočala možete vidjeti cijelo jezero i okolicu Hutova blata”, kaže Barbara Brkić, turistička radnica.

Sve su to sadržaji koje je Hutovo blato dobilo putem međunarodnih IPA projekata, a koji su uveliko doprinijeli razvoju ovog mjesta.

Potencijali ovog parka nisu iskorišteni u dovoljnoj mjeri smatraju turistički radnici, još mnogo toga se kažu može učiniti kako bi se povećali prihodi od turističkih posjeta.

Gradonačelnik Čapljine mišljenja je da će se novom ponudom ipak stanje promijeniti, no u cijeloj priči kaže nedostaje dobar marketing.

“Puno ljudi i ne zna za Park prirode koji je zbilja jedan značajan prirodni resurs na evropskoj razini , a svakako da treba prikazati svijetu ove nove sadržaje”, ističe Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Na godišnjem nivou posjeti ga tek oko 8000 ljudi, no od ove sezone uprava Parka nada se blagom preokretu jer sadržaja kažu ima dovoljno za cjelodnevni boravak.

“Nadamo se da će se taj broj povećati, ali naravno treba voditi računa o kapacitetima Hutova blata, ali Plan upravljanja dozvoljava da se taj broj poveća još nekoliko puta, kako ne bi ugrozili ni prirodu niti bioraznolikost, tako da nekih 10 tisuća ove godine očekujemo više”, kaže Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato.

Hutovo blato smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica na području Evrope. Upravo iz tog razloga nalazi se na svjetskoj listi međunarodno važnih staništa ptica kao i na listi močvara od međunarodne važnosti.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...