Naslovnica MAGAZIN IT/TECH Hrvatski matematičar kreirao prognostički model koronavirusa za BiH

Hrvatski matematičar kreirao prognostički model koronavirusa za BiH

Nenad Bakić, hrvatski matematičar, analitičar i inovator, kreairao je prognostički model koronavirusa u Bosni i Hercegovini i objavio ga na svom Facebook profilu, prema kojem je naša zemlja u samom vrhu novog vala epidemije.

Bakić je naveo da će se, kada je riječ o vakcinaciji bh. stanovništva, situacija popraviti, kako on kaže, s “nekih 700.000 doza do kraja maja”.

– Skromno je u nekim varijablama, primjera radi, nemam podatke o hospitalizacijama, te također slučajevi i umrli su sa CSSEGISandData gdje su podaci ponedjeljkom objedinjeni za cijeli vikend, tako da nisam mogao napraviti projekcije po danima u sedmici, što je u biti nevažno – naveo je Bakić.

Smatra da smo negdje pri vrhu epidemije.

– Smrtnost će pasti, stoga su mi već i sada projekcije umrlih manje od IHME – koji će, vjerujem, večeras objaviti znatno pesimističnije prognoze – napisao je Bakić uz tri grafička prikaza.

Prema posljednjim podacima, u posljednja 24 sata u našoj zemlji potvrđeno je 1.698 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica COVID-19 preminulo je 76 osoba.