Hrvatska sve manje poželjna turistička destinacija

Izvještaj Evropske komisije za putovanje (ETC), nazvan “Praćenje stavova prema domaćem i intraevropskom putovanju, nosi loše vijesti za Hrvatsku i njen turistički i ugostiteljski sektor.

Naime, riječ je o mjesečnom izvještaju koji, kako ETC navodi, ispituje i prati stavove i kratkoročne namjere za domaće i intraregionalno (unutar jedne regije) putovanje evropskih građana iz deset izvorišnih tržišta visokog prometa u svjetlu krize s Covidom-19.

Hrvatska posljednjih godina važi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija na Mediteranu, a turistička sezona svake se godine iščekuje kao spas za ekonomiju – pogotovo u korona krizi koja traje već godinu dana.

Deset nacionalnih tržišta koja ETC istražuje su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija, Švajcarska, Španija, Poljska i Austrija. Istraživanje ETC-a objavljuje se u šest mjesečnih izvještaja. Posljednji, četvrti izvještaj objavljen je u januaru.

A u njemu je Hrvatska na tabeli deset najpoželjnijih odredišta za putovanje unutar Evrope pala na posljednje, deseto mjesto. Dok čak 9.8 posto ispitanika iz spomenutih deset zemalja želi putovati u Španiju, samo 3.1 posto ih je izrazilo želju posjetiti Hrvatsku. Ispred Hrvatske su Turska, Nizozemska i Portugal.

Valja pritom istaći da u ovaj izbor mogućih poželjnih destinacija nisu uvrštena popularna odredišta s druge strane Mediterana – Tunis, Maroko, Alžir i Egipat – budući da je riječ o putovanju unutar Evrope.

  • Izvještaj Evropske komisije za putovanje

    Izvještaj Evropske komisije za putovanje

    FOTO: PRINTSCREEN


U trećem izvještaju, objavljenom u decembru prošle godine, Hrvatska je među ovih 10 evropskih odredišta bila na osmom mjestu, ispred Austrije i Nizozemske i iza Portugala, s 3.6 posto ispitanika koji su izrazili želju za putovanjem u Hrvatsku.

Podsjetimo, Hrvatska je prošle sezone zabilježila samo 50 posto noćenja koja je ostvarila 2019., iako je prema turističkom prometu imala najbolju sezonu na cijelom Mediteranu, kako je zaključeno u decembru na godišnjem kongresu hotelijera.

Ipak, finansijski rezultat sezone bio je daleko slabiji od fizičkih pokazatelja noćenja, odnosno dolazaka, upozorili su hotelijeri i dodali kako se povratak prometa na nivo iz 2019. ne može realno očekivati prije 2022. godine.

(avaz)