Hrvatska policija spriječila EU parlamentarce u provjeri tretmana migranata na granici BiH – Hrvatska

Međunarodni incident na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Evropske parlamentarce, koji su juče stigli na granicu u namjeri da provjere navode o nasilju nad migrantima i kršenju ljudskih prava, u tome je spriječila hrvatska policija.

[embedded content]

Policija se pravda time da bi prisustvo parlamentaraca moglo podstaći ilegalne akcije migranata s bh. strane. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović poručuje da su EU zvaničnici htjeli ilegalno prijeći granicu, te da je riječ o provokaciji. Dio europarlamentaraca iz Italije, ali i italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini, danas su posjetili Unsko-sanski kanton. O dešavanju na granici, kažu, više će se pričati u narednim danima.

ALI AHMED, migrant iz Afganistana

“Danas je jedanaesti dan otkako me je Italija deportovala. Hrvatska policije me je pretukla i rame mi nije dobro. Još više me boli kad je hladno vrijeme”.

Ovo je samo jedno od svjedočenja. Već godinama svi migranti u Unsko-sanskom kantonu tvrde da ih hrvatska policija tuče i da ih onda takve pretučene vraća u Bosnu i Hercegovinu. Upravo zbog toga, grupa talijanskih europarlamentaraca se željela uvjeriti na koji način Hrvatska postupa prema migrantima. Međutim, u tome ih je spriječila hrvatska policija.

Na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, hrvatski su policajci nakon jurnjave preko polja stigli grupu europarlamentaraca i novinara. Nekoliko policajaca je zaustavilo
novinare, dok je desetak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima.

Europarlamentarci, koji su danas boravili u posjeti Unsko-sanskom kantonu, nisu željeli govoriti o ovom incidentu.

Danas se raspravljalo o cjelokupnoj situaciji sa migrantima u Bosni i Hercegovini. Europarlamentarci su posjetili i Lipu za koju su rekli da je nedopustivo da migranti borave u takvim uslovima. Tražit će, kažu, da migranti budu raspoređeni u zemlje članice Evropske unije.

Lokalne i kantonalne vlasti su spremne na saradnju pod uslovom da se ne nameću nikakva rješenja koja bi išla na štetu građana Unsko-sanskog kantona, rečeno je, između ostalog, na sastanku.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

“Ko god želi da razgovara sa nama o rješavanju migrantske krize mora da kaže ‘Bira – NE’. Ne mogu se nametati rješenja koja idu u korist naše štete i mi ćemo onda tragati za rješenjima”.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer USK

“Jasno smo kazali da pratimo dobro tu političku scenu, novu pakt o azilu i migracijama i niti jednim potezom nećemo ugroziti budućnost ovog kantona, Bihaća i Kladuše, nećemo ugroziti budućnost bilo kojeg stanovnika ovog kantona za ubudućih 20-30 godina nekim lošim potezima”.

Europarlamentarci iz Italije su iskazali spremnost da i u narednom periodu pomažu Bosni i Hercegovini, odnosno lokalnim zajednicama koje nose najveći teret migrantske krize, kako bi se konačno iznašlo adekvatno rješenje i za migrante i za građane, zaključeno je tokom posjete delegacije iz Italije.

BHRT