Search
Close this search box.

Hrvatska: Hladan tuš nakon objave turističkih brojki, ne pamti se ovakav august

Podijeli članak:

U špici sezone u Istri su ove godine podbacili Nijemci, najznačajnije emitivno tržište, koji dosad imaju čak deset posto manje noćenja nego lani

Sve velike istarske turističke destinacije, osim Umaga, trenutačno su u minusu, a čak je deset posto manje noćenja njemačkih gostiju u Istri. Turistički su to podaci Turističke zajednice Istre do 20. augusta. Oni kažu da je lanjski turistički august u Istri do 20. u mjesecu bilježio nešto bolje rezultate nego ove godine.

Naime, prema posljednjim statistikama Turističke zajednice Istarske županije, Istra je u dosadašnjem dijelu augusta zabilježila dva posto manje noćenja (5,8 milijuna) i jedan posto manje dolazaka (789 tisuća). Rovinj ima četiri posto manje noćenja, Medulin čak sedam, Poreč dva, Pula je na razini prošle godine. Umag je u plusu za tri posto. Hoteli i privatni smještaj i kampovi na istoj su razini. Svi redom imaju manjak noćenja dva posto.

U špici sezone u Istri su ove godine podbacili Nijemci, najznačajnije emitivno tržište, koji dosad imaju čak deset posto manje noćenja nego lani. U minusu od osam posto je Nizozemska, dva posto Italija, jedan posto Češka. S druge strane, pet posto je više noćenja Austrijanaca i šest posto više Slovenaca. Ugodno su iznenadili Poljaci, s porastom noćenja od 17 posto, i Mađari s porastom od 25 posto. Dosta je i rumunjskih turista, koji su u Istri zabilježili čak 42 posto više noćenja nego lani.

Nema rekorda

Teško se sjetiti augusta koji nije bio rekordan i kojemu brojke nisu rasle, pa makar i jedan posto. A još se teže sjetiti kada su Nijemci bili u augustu u minusu. No, ova je godina, svi će turistički djelatnici reći, u Istri drugačija.

– Sezona je dobra, ali nije rekordna. Kolovoz nije na razini lanjskoga zbog više razloga. Prvi razlog je taj što su za vrijeme epidemije dolazili gosti s akumuliranim kapitalom i htjeli su trošiti. Ove godine otvorila su se i neka druga tržišta, i očekivano, gosti su se raspršili. Kriva je i konverzija kune u euro, skuplje cijene. No, taj mali pad nije ništa drastično. Zato se ne bih upuštao u neke crne prognoze. A osim toga, imamo odlične najave posezone. A i to su brojke koje smo planirali, kaže nam direktor turističke zajednice Poreča Nenad Velenik. Ističe da će, pak, s druge strane, prihodi biti puno bolji nego lani, baš zato što su se podigle cijene koje su vjerojatno također kumovale nešto manjim brojkama u kolovozu, kada su cijene smještaja najviše. No, baš zbog tih cijena, dio gostiju sigurno se odlučio provesti ljetovanje negdje drugdje.

– Tu je najlošije prošao privatni smještaj, jer nije poput hotelskog sustava brzo reagirao na cijene i situaciju na tržištu. Oni su najranjivija skupina, i vrlo se teško korigiraju cijene koje jednom postave. Ponuda je takva da potražnja to ne “pije”, a posebno ne potražnja s nama glavnog, njemačkog emitivnog tržišta. Svi su se zaigrali s cijenama, i sada je ovo sukus svega, zaključio je Velenik, koji se ne sjeća kada je kolovoz u Poreču bio u minusu. Ističe da je ova sezona atipična, te kako ni druga neće biti drugačija.

Kada govorimo o rezultatima na razini čitave Hrvatske, od početka godine do 20. kolovoza, ostvareno je gotovo 15 milijuna dolazaka i 78,6 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast prometa od osam posto u dolascima i dva posto u noćenjima. Najviše su noćenja, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, ostvarili gosti s tržišta Njemačke (16 milijuna noćenja), Hrvatske (9,6 milijuna noćenja), Slovenije (8,4 milijuna noćenja), Austrije (5,9 milijuna noćenja) i Poljske (5 milijuna noćenja).

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka