Hrnjić: Investitor je ujedinio sve Jajčane bez obzira na vjersku i etničku pripadnost

Velid Hrnjić, predsjednik Planinarskog društva „Ćusine“ je u današnjem intervjuu za Federalni radio rekao da aktivisti koji se bore protiv gradnje mini hidroelektrana na Plivi nastavljaju sa radom na terenu jer investitor nije odustao od namjere da gradi centrale 300 metara od vodopada.

-Investitori nisu odustali od gradnje mini hidrocentrala i devastacije Plivskih jezera. Saznali smo da čak prave neki propagandni video o tome kako su mini hidrocentrale dobre za Plivu i Jajčane. U svom pismu su napisali da se samo povlače dok se Općinsko vijeće ne konstituiše, ali mi nismo naivni. Oni se nisu povukli iz svoje dobre namjere, već pod ogromnim pritiskom javnosti, napominje Velid Hnjić, jedan od predstavnika nevladinih organizacija koje se bore protiv gradnje MHE na Plivi.

Upitan o tome kako je investitor iz Sarajeva došao na ideju da gradi mini centrale u Jajcu, Hrnjić je kazao kako se to svi u Jajcu pitaju.

-Investitor je za nas nepoznata firma, osnovana prije godinu dana, koja nema nikakve reference. Mi pretpostavljamo da im je neko iz Jajca pomogao da dođu na Plivu“, govori Hrnjić, te dodaje: „Međutim, investitor je postigao nešto što ni međunarodnim organizacijama nije pošlo za rukom. U ovoj nevolji su ujedinili sve Jajčane, bez obzira na njihovi etničku i vjersku pripadnost. Dobili smo podršku od većine političkih stranaka, kao i od predstavnika Crkve i Islamske zajednice. Svi su ujedinjeni protiv mini hidrocentrala, rekao je on.

Hrnjić naglašava da će kampanja protiv gradnje mini hidrocentrala biti usmjerena prema novoizabranim vijećnicima, jer Općinsko vijeće Jajce tek treba da glasa o ovom pitanju.

Također najavljuje da će u narednom periodu u Jajcu biti organizovani okrugli sto i konferencija na temu korištenja obnovljivih izvora energije u Jajcu i BiH.

-Evo, ja sada sjedim preko puta kanala koji žele koristiti za napajanje hidrocentrala vodom. Vidim da ga čiste i pripremaju za korištenje. Kada se investitor vrati u Jajce sa novim zahtjevom za gradnju, mi ćemo ih spremno dočekati, rekao je Velid Hrnjić u intervjuu za Radio Federacije BiH.

 

 

 

(Jajce Online/Radio FBiH)