Hrnjić i Beharić: Blokada OV nedopustiva, vijećnici da u humanitarne svrhe uplate svoje paušale

Od novembarskih lokalnih izbora, vijećnici Općinskog vijeća Jajce su se sastali samo dva puta – oba puta bezuspješno.

Njihov prvi susret 12. februara 2020. je rezultirao uspostavom Komisije za izbor i imenovanja, ali bez izbora predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Druga sjednica Općinskog vijeća je održana mjesec dana kasnije, 19. marta, ali je završila prije nego je započela jer se praktički unaprijed znalo da dogovor o vladajućoj koaliciji neće biti postignut.

Nerad vijećnika nas umalo koštao gradnje dvije MHE na Plivi

Jajačka javnost je s pravom uznemirena činjenicom da se vijećnici koje su izabrali u novembru ne mogu dogovoriti, te da je Općina de fakto u blokadi.

Aktivisti zahtijevaju hitnu uspostavu rada Vijeća i pozivaju vijećnike na odgovornost, jer su za svoj rad plaćeni. Velid Hrnjić i Samir Beharić, članovi jajačkih nevladinih organizacija koji se sa svojim sugrađanima bore protiv gradnje malih hidroelektrana na Plivi, s pravom negoduju.

-Kad bi svaki od izabranih vijećnika mislio svojom glavom, ne bi im uopšte bio problem ko je predsjedavajući. Nažalost, svi plaćamo cijenu cirkusa koji serviraju vladajuće nacionalne stranke na čelu sa SDA i HDZ. Njihov nerad je umalo uzrokovao da 300 metara od vodopada niknu dvije male hidroelektrane, govori Velid Hrnjić, predsjednik Planinarskog društva „Ćusine“.

Narod je umoran od prebacivanja odgovornosti s jedne na druge.

-Ovo kod nas se zove diktatura nacionalnih stranaka. Kakva crna demokratija! Ili još preciznije, diktatura interesnih grupa koje se kriju iza nacionalnih stranaka. Kao građani, nećemo pristati na prebacivanje odgovornosti s jednih političara na druge. Neka se dogovore, za to smo ih izabrali. Ako to ne mogu ili ne znaju, neka hitno raspišu nove izbore. Izabrat ćemo one koji to znaju i umiju, kategoričan je Hrnjić.

Potrošiti nezarađenih 1.200 KM je nemoral i pohlepa

Po našim saznanjima, niko od 25 izabranih vijećnika još uvijek nije primio svoj vijećnički paušal koji iznosi oko 300 KM mjesečno, ali će taj će novac uskoro dobiti.

-Do sada, vijećnici su trebali primiti paušale za četiri – ukupno 1.200 KM. Čim dobiju ta četiri mjeseca paušala, neka ih odmah vrate stanovnicima općine Jajce, jer taj novac jednostavno nisu zaradili. Ako tih 1.200 KM pomnožimo s 25 vijećnika, to je 30.000 KM. Trošiti novac stanovnika Jajca, koji pune budžet naše Općine i tako finansiraju rad Vijeća, bi bilo krajnje nemoralno. To je naš novac. Neka ga uplate u humanitarne svrhe, podrže rad sportskih udruženja i nevladinih organizacija. Sve osim toga bi bila pohlepa, podvlači Samir Beharić iz Centra za obrazovanje i druženje Jajce.

 

 

(Jajce Online)