Hram Uspenja presvete Bogorodice u Jajcu – faktor jedinstva, stabilnosti i svega što je krasilo Jajce

Podijeli članak:

U Jajcu je jučer obilježena Velika Gospojina Krsna slava Hrama Uspenja presvete Bogorodice u ovom gradu. Ova crkva, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u potpunosti je srušena miniranjem 1992. godini. Tokom 2018. godine, na temeljima srušene, počela je izgradnja nove crkve koja još nije okončana.

Svetu liturgiju povodom slave hrama služio je Njegovo preosveštenstvo episkop remezijanski gospodin Stefan Šarić koji je po završetku službe rekao da bi porušeni Hram trebao biti pokriven do zime, a da bi u narednih nekoliko godina trebao biti potpuno obnovljen na ponos svih građana Jajca.

STEFAN ŠARIĆ, vikarni vladika patrijarha SPC

„Ljudi iz drugih vjera koji nisu ni hrišćani, ni pravoslavci su jako oduševljeni što se gradi Hram, zato što je Hram nešto što je stvarno posebno mjesto i neka ljepota koja spaja sve ljude. Ljepota će pobijediti svijet tako da će i taj naš lijepi Hram biti faktor jedinstva, stabilnosti i svega onog najboljeg što očekujemo i što je krasilo Jajce. To će se desiti ponovo u Jajcu kada se Hram sagradi“.

U Jajcu je sinoć održana donatorska večera za obnovu Hrama kojoj je pored brojnih privrednika, opštinskih zvaničnika, prisustvovao i
predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija. Prikupljena su značajna sredstva, a u najavi su i nova.

GORDANA ERAK, član Inicijativnog odbora za obnovu Hrama

„S obzirom da je Jace na mapi u svijetu jedan od deset najljepših gradova koji ima mnogobrojne istorijske spomenike, a jedan od spomenika da bi Jajce ušlo u UNESCO je i naš sveti Hram Uspenije presvete Bogorodice u Jajcu. I sve dotle dok on ne bude zasjao punim sjajem Jajce nikad neće biti na listi UNESCO-a”.

Realizacija Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim se reguliše povratak raseljenih i izbjeglih lica zvanično je okončana. Naravno teoretski. U praksi to izgleda sasvim drugačije. Iako su do rata činili petinu stanovništa Srba u Jajcu danas ima svega stotinjak. Ono malo preostalih Srba kažu da nemaju problema sa komšijama, te da je glavni razlog slabog gotovo nikakvog povratka nemogućnost da se dođe do bilo kakvog posla.

DANE NOVAK

“U vremenu te 2004. bilo je vraćeno 540 Srba. Evo sada to je vrijeme. Vrijeme je takvo da Srba ima sada momentalno jedno stotinu”.

JEZDIMIR MILJENOVIĆ

„Nema nikakvih sukoba. Daleko od toga. Ali kao i uvećini mjesta malo ima radnih mjesta za zapošljavanje tih ljudi. I ono što je i bilo u povratku jedno vrijeme se vratilo. Odlaze odavde jer nemaju čim da se prehranjuju, odnosno nemaju egzistenciju nikakvu“.

Do rata u Jajcu je prema popisu iz 1991. živjelo 8.663 ili 19,5 posto Srba. Većina ih je rasuta širom svijeta, a u samom gradu su na nivou
statističke greške.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...