Naslovnica JAJCE Hozan za BHRT: Jajčani su rekli „Ne!“ mini hidrocentralama

Hozan za BHRT: Jajčani su rekli „Ne!“ mini hidrocentralama

Planirana izgradnja dvije mini hidrocentrale u Jajcu uzburkala je stanovnike ovog grada ali i cjelokupnu bh. javnost, budući kako projektna dokumentacija pokazuje da je gradnja planirana 300 metara od čuvenog vodopada na rijeci Plivi. O ovoj temi u emisiji BHT1 uživo govorio je načelnik Jajca Edin Hozan.

On je kazao kako je sasvim normalno da ovakve inicijative izazovu interesovanje građana, ali da je ono ovaj put veće nego što je uobičajeno. Podsjetio je kako je u proteklih osam godina Općini Jajce bilo upućeno 20 zahtjeva za izgradnju mini hidrocentrala.

„Svi su odbijeni ili su povučeni od strane tih investitora, osim jednog. Ni jedna hidrocentrala u Jajcu nije izgrađena u proteklih osam godina, kazao je Hozan.

On je istakao da se mora provesti javna rasprava te pretpostavlja da će Općina i ovaj put, na osnovu javne rasprave i mišljenja Jajčana, odbiti te zahtjeve.

„Mislim da su investitori već sada prilično svjesni kako će ti njihovi zahtjevi završiti. Ja ne bih ništa prejudicirao.  Oni su u ovom trenutku odustali od svog zahtjeva. Hoće li ga opet uputiti nakon što se konstituiše Opštinsko vijeće, ne znam. Mislim da je jasan stav građana, koji će biti i stav Opštinskog vijeća. U to sam siguran, kazao je načelnik.

Poručio je kako građani Jajca nisu za investicije koje imaju veću štetu nego korist.

„Želimo neke zdravije investicije u našem gradu“, zaključio je Hozan.

 

 

 

(BHRT)