Search
Close this search box.

Hozan pružio podršku odluci SO Jezero za odbijanje nastavka geoloških istraživanja

Podijeli članak:

U posljednjoj sjednici Skupštine opštine Jezero, odluka odbornika da odbiju nastavak geološkog istraživanja na Sinjakovu izazvala je mnogo pažnje u javnosti. Prijedlog za davanje saglasnosti na projekt “Sinjakova” kompaniji “SNK METALI” d.o.o. Bijeljina, kao i za produženje istražnog roka po izdatom rješenju Ministarstva energetike i rudarstva iz 2021. godine, nije dobio potrebnu većinu, što je izazvalo oprečne reakcije u lokalnoj zajednici, piše Jajce Online.

Jedan od glasnih zagovornika odluke odbornika je načelnik općine Jajce, Edin Hozan, koji je odlučno stao u obranu prirode i javno podržao odluku odbornika.

-S velikim interesovanjem pratili smo ishod sjednice Skupštine opštine Jezero. U ime građana Jajca čestitam odbornicima koji nisu dozvolili uništavanje Plive, njene jedinstvenosti i ljepote, a samim tim i Plivskih jezera. Čestitam odbornicima koji su spoznali da Pliva sama po sebi može više doprinositi dugotrajno, nego bilo kakva eksploatacija rude i plemenitih metala. Ukoliko je ovakvoj odluci doprinio i stav Općinskog vijeća Jajce na zaštiti rijeke Plive, slobodno mogu reći da smo još sretniji. Sada nam slijede aktivnosti na proglašenju vodotoka rijeke Plive “Parkom prirode”, što bi omogućilo potpunu zaštitu rijeke Plive od negativnih uticaja devastacije na eko sistem, floru i faunu, vodno bogatstvo i vodotok rijeke Plive, ali i zdravlje stanovnika naših općina, rekao je načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Podsjećamo, na ponovljenoj sjednici Skupštine opštine Jezero, koja je prošli put jednoglasno odbila SNK “Metale” i njihovu namjeru da od ove opštine napravi rudnik, ovog puta su “mišljenja” bila podijeljena, a došlo je i do nezakonitog glasanja putem Vibera.

Situacija na sjednici bila je specifična jer od 13 odbornika u SO Jezero, dvoje nije prisustvovalo sjednici, dok je jedna odbornica iz SNSD-a zbog bolničkog liječenja bila spriječena. Zbog nje je ad hoc promijenjen pravilnik o radu kako bi joj se omogućilo glasanje preko Vibera u nadi da će obezbjediti neophodnu većinu. Međutim, čak ni ta izmjena nije pomogla.

Četvorica odbornika, Ševal Ribić, Milan Kutanjac, Dejan Pekez i Jovo Topić, napustili su sjednicu SO Jezero zbog nezakonitog mijenjanja pravilnika i pritisaka na izglasavanje odluke protiv koje je cijela opština, izuzev SNSD-a predvođenog načelnicom Snežanom Ružičić.

Pet odbornika iz stranke SNSD (Snježana Gogić, Milanka Vasiljević, Momir Savić, Dalibor Tomić, Marijana Gogić) glasalo je za nastavak geoloških istraživanja, dok su tri odbornika iz DNS (Ilija Kačar), SP (Željka Jovetići) i SDP (Kenan Omić) glasali protiv.

Ova podijeljena situacija na sjednici SO Jezero ima naznake za daljnje kontroverze i nesuglasice u lokalnoj zajednici. SNSD-ova podrška nastavku geoloških istraživanja i dalje stvara tenzije s ostatkom opštine koji je izrazio jednoglasno protivljenje planovima kompanije SNK “Metale”.

Načelnica opštine Snežana Ružičić, koja vodi SNSD, suočit će se s izazovom u suočavanju s protivljenjem većine opštine glede ovog pitanja. Naredni koraci ove situacije mogu imati značajan utjecaj na budućnost i razvoj opštine Jezero.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...