Hozan: Kako možemo oprostiti nešto što ne postoji?

Podijeli članak:

Na redakcijski mail dobili smo sljedeći sadržaj koji je ujedno i reakcija na naš tekst Hoće li Općina Jajce oprostiti dugovanja EP HZHB?

– Poštovani sugrađani,

povodom raznih medijskih natpisa i paušalnih izjava, kao i pogrešnih shvatanja na račun Zaključka o saglasnosti za potpisivanje sudske nagodbe s EP HZHB, dužan sam dati pojašnjenje, a sve kako bi ispravno shvatili novonastalu situaciju.

Sudske nagodbe su praksa koja se često koristi u rješavanju određenih sporova. Na ovaj način značajno se smanjuju troškovi koje iziskuje redovni sudski postupak. Ovakav način rješavanja spora pošteđeni smo troškova dugotrajnog vođenja sudskog postupka, pribavljanja i izvođenja dokaza, izrade žalbe na odluku, te troškova eventualnog drugostepenog postupka.

Sudska nagodba se prepoznaje kao jedan od ključnih načina učinkovitijeg, ekonomičnijeg i bržeg rješavanja sporova.

U konkretnom slučaju, dobili smo ponudu rješavanja spora sudskom nagodbom, te sam ponudu smatrao korektnim potezom uprave EP HZHB, koja nikako nije na štetu naše Općine i naših građana. Dug će biti isplaćen u cjelokupnom iznosu odmah nakon potpisivanja nagodbe. Tim činom smo izbjegli dugogodišnje sudske sporove, te će novac biti operativan odmah po isplati. Isti će biti iskorišten za mnoge infrastrukturne projekte.

Još jedan bitan detalj je taj da kamata na postojeći dug ne postoji, pa kako možemo oprostiti nešto što ne postoji, tako da su pogrešne tvrdnje da je Općina Jajce nekome nešto oprostila?

Ova sudska nagodba je dio naše dugogodišnje borbe za ostvarivanje prava u korist naše Općine i građana, napisao je općinski načelnik Edin Hozan na svojoj FB stranici.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...