Search
Close this search box.

Hoteli sa primorja već regrutuju radnike iz BiH za ljetnu sezonu

Podijeli članak:

Godina je tek počela, a ljetna sezona daleko ali hotelijeri sa hrvatskog i crnogorskog primorja već su se dali u akciju traženja radne snage u Bosni i Hercegovini.

Statistički podaci od prošle godine u Hrvatskoj pokazuju da je u prvoj polovini godine najviše radnih dozvola izdato radnicima iz Bosne i Hercegovine. Sve ukazuje da će tako biti i ove godine.

U Banjaluci su već zakazani prvi sajmovi za zapošljavanje tokom ljetne sezone. Jedan će biti održan 26. januara, a najavljeno je da će biti ponuđeno na hiljade radnih mjesta u ugostiteljskoj industriji na Jadranu.

Na društvenim mrežama, ali i u reklamama u medijima hoteli iz Istre već nude zaposlenje na moru tokom turističke sezone uz smještaj, ishranu i više od 2.000 evra dodatnih stimulacija mimo plate.

“I ove godine se možete prijaviti za mjesto konobara, servira, sobarice, kućnog majstora, kuvara, pomoćnog kuvara, recepcionera ili portira te vrtlara ili pak redara na bazenu”, navodi se u oglasu.

Po zvaničnim podacima od 1. januara do 31. jula 2023. godine u Hrvatskoj je izdato više od 100.000 radnih dozvola za strance, a iz BiH je dozvole za rad dobilo oko 25.000 radnika. Oni su bili na prvom mjestu po brojnosti, a na drugom mjestu su državljani Srbije sa 17.000 izdatih dozvola.

Najviše dozvola je izdato u građevinarstvu, a sektor turizma i ugostiteljstva zauzeo je drugo mjesto.

 

 

 

(MONDO)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka