Hong Kong: Hapšenje aktivista optuženih za pokušaj rušenja vlade

Hongkonška policija uhapsila je danas 53 osobe u racijama na demokratske aktiviste, a vlasti su rekle kako je neslužbeno glasanje za izbor opozicionih kandidata na gradskim izborima dio plana za “rušenje” vlade.

U pretresima u zoru na 72 lokacije mnogi najistaknutiji hongkonški zagovornici demokratije su uhapšeni u najvećoj akciji otkako je Peking u junu 2020. godine u bivšoj britanskoj koloniji uveo novi kontroverzni zakon o sigurnosti, izvještava Reuters.

Masovna hapšenja povezana su s nezavisno organiziranim glasanjem prošlog jula za odabir opozicionih kandidata za otad odgođene parlamentarne izbore.

Oko 1.000 policajaca sudjelovalo je u pretresima, koji su također uključivali pretrese ureda, među kojima i ureda medijskih kuća Apple Daily, Stand News i Inmediahk.

Sekretar za sigurnost John Lee rekao je da grupa planira nanijeti “ozbiljnu štetu” društvu i da vlasti neće tolerirati bilo kakve subverzivne radnje.

“Operacija je danas usmjerena na aktivne elemente za koje se sumnja da su umiješani u zločin svrgavanja ili ozbiljnog ometanja legalnog izvršavanja dužnosti vlade Hong Konga”, rekao je Lee novinarima.

Hapšenja će dodatno potaknuti kritike da je Hong Kong krenuo brzim autoritarnim zaokretom.

Među više od 50 uhapšenih su bivši zastupnici, aktivisti i ljudi koji su sudjelovali u organizaciji predizbora u 2020. godini, među njima James To, Lam Cheuk-ting, Benny Tai i Lester Shum.

BHRT