Search
Close this search box.

Hoće li Uredba Vlade FBiH o isplati neoporezive pomoći radnicima biti produžena?

Podijeli članak:

U Federaciji niko ne posjeduje zvanične podatke koliko je poslodavaca iskoristilo mogućnost isplate neoporezive pomoći od 2.520,00 maraka radnicima.

Iz Porezne uprave FBiH kažu da ne raspolažu traženim podacima jer ih poslodavci nisu dužni dostaviti Poreznoj upravi s obzirom na to da se radi o neoporezivim naknadama zaposlenicima koje su vid olakšica za poslodavce i na koje poslodavci nisu obavezni plaćati doprinose, a na koja primanja zaposlenici nisu dužni plaćati porez na dohodak.

Federalni zastupnik i ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže da je dobro pitanje jesu li poslodavci sebi isplatili ovu pomoć. Podatke je, kaže, uputio i Ministarstvu finansija te očekuje odgovor. Ako ne od ovog ministarstva, onda “nekog ko ga može osigurati”.

“Bilo bi loše i čudno da nemamo zvaničnu evidenciju. Nezvaničnu nam možda može dati Udruženje poslodavaca. Podatke tražim jer su se i u Parlamentu i u javnosti pojavile polemike koliko je učinkovita ova mjera. Pitam ko je kredibilan izvor koji prati ove podatke i kako se to evidentiralo. Jednostavno, jeste dali pomoć ili ne?”, kazao je Čavalić.

Ova uredba je bitna, smatra, dok se ne donesu fiskalni zakoni, “od kojih nema ništa u skorijoj budućnosti jer nemamo ni online fiskalizaciju, nije se uradilo ništa”.

“Uputio sam inicijativu da se od 1. jula produži uredba o isplati pomoći, ne zato što je dobra već zato što je ona jedino što sada možemo osigurati radnicima i poslodavcima usljed činjenice da nismo spustili stopu doprinosa”, kazao je Čavalić.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH kazao je kako ni oni nemaju ove podatke jer ne vode evidenciju.

“Nisam siguran da iko ima tu informaciju. Tražimo od Federalne vlade da, u najmanju ruku, produži ovu odluku kakva jeste, mada smo predlagali bolja, fleksibilnija rješenja, ali i i ovakva odluka je bolja nego nikakva.

Radnici su se već pomalo navikli da dobijaju određeni iznos. Ako im to sada ukinete, nastat će nazadovoljstvo”, poručio je Smailbegović.

Ovim povodom Udruženje poslodavaca održat će sastanak u Vladi Federacije. Sastanak bi trebao, prema najavi Smailbegovića, biti održan nakon predstojećeg Kurban-bajrama, odnosno nakon 16. juna.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...